Митровић тражи од Владе Српске нову комисију за Сребреницу

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић увјерен је да ће Народна скупштина Републике Српске усвојити закључак и обавезати Владу Српске да формира нову комисију за Сребреницу која треба да утврди чињенице о страдању у тој општини у јулу 1995. године, али и о страдању у и око Сребренице од 1992. до 1995. године.

уторак, 7 августа, 2018 / 12:11

Митровић је подсјетио да је бивша Комисија за Сребреницу усвојила закључак о утврђивању околности страдања Срба у и око Сребренице 1995. године, али га никада није реализовала.

"Извјештај бивше Комисије за Сребреницу наметнут је једнострано под притиском међународне заједнице да би Хашки суд само пресуђивао Србе за ратне злочине", рекао је Митровић Срни.

Према његовим ријечима, посебно је проблематичан начин на који се дошло до броја о страдању 8.372 Бошњака на подручју Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године.

"Гарантујем да није тачан овај број, који је исписан у Меморијалном центру `Поточари` код Сребренице. Ово је паушално написано, јер није завршена верификација централне евиденције несталих лица у БиХ", истакао је Митровић.

Он каже да је за очекивати да Народна скупштина Републике Српске својим закључком обавеже Владу да се настави истраживање околности страдања у јулу 1995. године, те страдања у и око Сребренице у периоду од 1992. до 1995. године.

"Потребно је ради истине утврдити чињенично стање о догађајима у и око Сребренице. Без утврђивања истине нема суочавања са прошлошћу", наглашава Митровић.

Бивша Комисија за Сребреницу 2004. године утврдила да је у периоду од 10. до 19. јула 1995. године на подручју Сребренице нестао 7.801 Бошњак. Комисију је формирала Влада Републике Српске на основу налога Дома за људска права.Оставите одговор