Делић добитник награде "Др Шпиро Матијевић"

Престижна књижевна награда "Др Шпиро Матијевић" за књижевноисторијску студију под називом "Иво Андрић, мост и жртва" уручена је у Новом Саду професору Јовану Делићу. Награду је Делићу синоћ уручио Петар Матијевић, оснивач истоимене фондације и брат трагично преминулог Шпире Матијевића, иначе власник компаније "Индустрија меса Матијевић". Делићу је уз повељу коју садржи та награда уручен […]

субота, 25 фебруара, 2012 / 11:22

Престижна књижевна награда "Др Шпиро Матијевић" за књижевноисторијску студију под називом "Иво Андрић, мост и жртва" уручена је у Новом Саду професору Јовану Делићу.

Награду је Делићу синоћ уручио Петар Матијевић, оснивач истоимене фондације и брат трагично преминулог Шпире Матијевића, иначе власник компаније "Индустрија меса Матијевић".

Делићу је уз повељу коју садржи та награда уручен и њен новчани дио од 10.000 евра.

"Андрић, највећи песник и филозоф мостова у светској књижевности написао је да су мостови општији и светији од храмова. То је био и основни разлог што сам дело насловио Иво Андрић мост и жртва. Познавајући живот и трагедију Шпире Матијевића, не знам уз који би наслов боље пристајала награда, која носи име по њему”, рекао је Делић новинарима након уручења награде.

О Делићевом дјелу говорио је књижевни критичар Иван Негришорац, који је био предсједник жирија за додјелу овогодишње награде "Др Шпиро Матијевић".

"Делићево дело је дело дубоке оданости Иви Андрићу којим обележава 100 година од првог објављеног рада овог писца и 50 година од добијања Нобелове награде. Делић у књизи није тежио монографској целовитости, него је на одабраним делима утврђивао нека семантичка и поетичка чворишта од суштинског значаја за пишчев опус у целини", истакао је Негришорац.

Студију су објавили новосадска издавачка кућа "Православна реч" и Музеј града Београда.

Књижевна награда, коју пети пут додјељује Фондација, основана је као знак сјећања на пјесника, прозног писца, крити чара, есејисту и преводиоца др Шпиру Матијевића, који је погинуо у Тузли 1993. године, у ратним околностимна.

Књижевна награда као знак сјећања на Шпиру Матијевића додјељује се сваке године 24. фебруара на његов рођендан.Оставите одговор