Даворин Бајић: У Бањој Луци забрањена мултикултуралност и мултиетничност!

Понедељак предвече, Св. Сисоја, одлазак у један реномирани бањалучки ресторан, са кумовима и рођацима да прославим рођендан кћеркица. Иако не обичан дан (за мене), нисам могао ни замислити да ћу доживјети дискриминацију угрожавањем мултикултуралних и мултиетничких слобода.

среда, 21 јула, 2021 / 17:32

Схватио сам да нема толеранције за одређена културолошка и етничка опредјељења.

Лагана вечера, пијуцка се винце. Долази музика. Ходају по полупразном ресторану, од стола до стола, не би ли шта зарадили. Нико се не трза за џеп, зовем их за наш сто, радо прихваћају када се хармоника закитила. Знају читав репертоар, наше је било само да говоримо жеље. Свирало и пјевало се све са простора бивше мултикултуралне Југе. Било је ту и Химзе и Ибрице, болних паша на Босфору, и чега све не. Једна толерантна, мултикултурна и весела атмосфера.

Након 3-4 сата пјесме и весеља, репертоара од Вардара па до Триглава, наручујем једну српску пјесму, да испоштујемо мултикултурални и мултиетнички репертоар до краја, јелте. Тада долази до непријатног изненађења.

Музичари одбијају да свирају уз објашњење да им је у том ресторану забрањен тај репертоар. Иначе, ради се о једној традиционалној, на историјским чињеницама заснованој, српској пјесми "Над Краљевом жива ватра сева". Захваљујем се музикантима, удаљавам их од стола. Тражим објашњење од конобара. Само је рекао да ће пренијети шефу моје опаске, које нису биле пријатне.

Након свега дошао сам до закључка да је у Бањој Луци изузетно присутна мултиетничка и мултикултурална дисктиминација. Као неки Србин, какав-такав, ту вече сам се јако угрожено и понижено осјећао.

Овом приликом не бих улазио у анализу дискриминаторних разлога, само могу да констатујем да су у Бањој Луци, у реномираним ресторанима, угрожена моја културолошка и идентитетска права и слободе.

Као велики мултикултуралиста и мултиетничар (не мултиетниЋар), који цијени свачије опредјељење а зна и истиче своје, морао сам наставити борбу да сачувам мултикултуралну част Бање Луке. Отпјевао сам сам, без музике, двије-три пјесме од мојих (знаш ти добро којих), захвалио се особљу реномираног ресторана и отишао.

#СтараАдаМјестоМултикултуралнеДискриминације