Дански војник: Били смо спријечени да зауставимо убијање

Војник "плавих шљемова" УН Јан Велендорф каже да је у школи у Двору на Уни било више од девет жртава, као и да у то вријеме није било ниједног српског војника. Командир искључиви кривац што није заустављен масакр, рекао је Велендорф за РТС. Дански војник Јан Велендорф који је први проговорио о масакру хендикепираних цивила […]

четвртак, 26 јануара, 2012 / 10:25

Војник "плавих шљемова" УН Јан Велендорф каже да је у школи у Двору на Уни било више од девет жртава, као и да у то вријеме није било ниједног српског војника. Командир искључиви кривац што није заустављен масакр, рекао је Велендорф за РТС.

Дански војник Јан Велендорф који је први проговорио о масакру хендикепираних цивила у Двору на Уни 1995. године тврди да је у школи било више од девет жртава.

"У тој школи, лично сам са 25 метара раздаљине видио како је убијено четворо хендикепираних људи. Сјећам се како је војник једној хендикепираној жени пуцао у врат, а затим шутнуо њена колица", рекао је Велендорф за РТС.

Велендорф каже и да војници који су били са њим тврде да је најмање десет лешева било разбацано по школи.

"Ми нисмо реаговали, јер нам је речено да чекамо, да не пуцамо, само да чекамо. Сигурно бисмо зауставили убице да смо добили дозволу да то урадимо", каже дански војник.
Велендорф тврди да је његов тадашњи командир, коме су јавили када су видјели убијање, искључиви кривац што није заустављен масакр.

Коментаришући наводе, које су преносили неки хрватски медији, да су злочин починили српски војници, Велендорф каже да ниједног српског војника није било у то вријеме.
"Јако ми је жао због тога што нисмо реаговали. Дуго смо чекали команду које није било. Покушао сам и раније да јавно причам о том догађају, али ме нико није слушао све док нисам контактирао медије", закључује Велендорф.

Иначе, злочин у Двору на Уни актуелизован је након што је прошлог прољећа Велендорф, припадник "плавих шљемова" УН, рекао у интервјуу за лист БТ да је 200 данских војника нијемо гледало масакр најмање деветоро старијих и хендикепираних Срба који су се од рата крили у основној школи и Двору.

Послије 17 година, тужилаштва Србије и Хрватске трагају за починиоцима масакра у Двору на Уни, због чега је и српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић отпутовао у Копенхаген, гдје је саслушао свједоке – четворицу војника и једног новинара.