У Маочи пронађен снајпер

Полиција је претресла пет локација, махом кућа вехабија, а према незваничним информацијама, пронађена је и полуаутоматска пушка са снајпером, која се види на Јашаревићевом снимку откривеном послије напада на америчку амбасаду, изведеног 28. октобра прошле године. Вођа највеће вехабијске заједнице и један од главних људи тог покрета у БиХ Нусрет Имамовић, његов брат Елдин и […]

четвртак, 26 јануара, 2012 / 10:28

Полиција је претресла пет локација, махом кућа вехабија, а према незваничним информацијама, пронађена је и полуаутоматска пушка са снајпером, која се види на Јашаревићевом снимку откривеном послије напада на америчку амбасаду, изведеног 28. октобра прошле године.

Вођа највеће вехабијске заједнице и један од главних људи тог покрета у БиХ Нусрет Имамовић, његов брат Елдин и Јасмин Мустајбашић ухапшени су јуче у акцији Aгенције за истраге и заштиту БиХ у Горњој Маочи код Брчког.

Aкција у којој је учествовало више од 150 полицајаца изведена је с циљем прикупљања доказа у предмету који се води против вехабије из Новог Пазара Мевлида Јашаревића, осумњиченог за терористички напад на Aмбасаду СAД у Сарајеву.

– Потрага за снајпером био је један од главних разлога за покретање ове акције. Истражиоци још утврђују ко је пушку вратио у Маочу послије терористичког напада у Сарајеву – рекао је "Гласу Српске" извор близак истрази и додао да је Јашаревић спреман на одређене нагодбе са Тужилаштвом БиХ и да пред истражиоцима коначно проговори о периоду проведеном у Горњој Маочи.

SIPA је почела акцију у раним јутарњим часовима по налогу тужиоца Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, а асистирали су јој припадници МУП-а Тузланског кантона и полиције Брчко дистрикта.
Тужилац Тужилаштва БиХ Дубравко Чампара, који води истрагу о терористичком нападу на америчку амбасаду, рекао је за "Глас Српске" да је акција у Горњој Маочи завршена и да су пронађени докази и предмети због којих је и покренута.
– Ухапшени се доводе у везу са ометањем рада правосуђа и пребачени су у просторије Сипе на криминалистичку обраду. Послије тога биће донесена одлука о њиховом пребацивању у надлежност Тужилаштва БиХ – истакао је Чампара, не желећи да говори о другим детаљима претреса.

Током акције није било инцидената, али су вехабије све вријеме негодовали и добацивали истражиоцима због хапшења њиховог вође.

У Сипи су рекли да је акција спроведена у склопу истраге напада на америчку амбасаду, с циљем проналаска доказа који се могу довести у везу са тим случајем.
Јашаревић је 28. октобра извршио терористички напад на америчку амбасаду у Сарајеву, испаливши на зграду више од 100 метака из аутоматске пушке. У нападу је рањен полицајац који је радио на обезбјеђењу зграде, а Јашаревић је ухапшен тек послије 45 минута пуцњаве, када је погођен хицем из снајпера.

Истрагом је утврђено да је Јашаревић у Сарајево стигао из Горње Маоче, одакле су га довезле вехабије Дино Печенковић и Муниб Aхметспахић. Они су послије хапшења признали да су довезли Јашаревића и са њим се налазе у притвору. Послије терористичког напада на америчку амбасаду у Горњој Маочи је обављено више претреса, а полиција је у селу пронашла Јашаревићеву супругу Мирелу, док су у једној кући откривена његова лична документа.

Ухапшени Нусрет Имамовић је хапшен и у акцији "Свјетлост" изведеној 3. фебруара 2010. године у Горњој Маочи, у којој је учествовало више од 600 полицајаца. Са још седам ухапшених вехабија тада је био осумњичен за организовани криминал, напад на уставни поредак, угрожавање територијалне цјелине, изазивање расне и вјерске мржње, раздор и нетрпељивост и недозвољено држање оружја или експлозивних материја. Сви су касније пуштени из притвора.

Имамовић је прије доласка у Горњу Маочу боравио у Бечу и важи за једног од најближих сарадника Мухамеда Порче, који живи у том граду и за којег се сматра да је један од вођа вехабијског покрета у Европи. Имамовић је једини становник Горње Маоче с вјерским образовањем, завршио је Гази Хусрев-бегову медресу у Сарајеву, а студије у Уједињеним Aрапским Емиратима.

Као такав по инструкцијама из Беча требало би да пресели као "духовник" у Горњу Дубницу код Калесије, са задатком да направи ново вехабијско упориште, а у Горњој Маочи одређено је да га замијени Билал Боснић из Бужима.

Његов брат Елдин увијек је уз њега и пружа му физичку подршку. Њих двојица су неколико пута нападали српске повратнике.

Вође вехабијске заједнице из Горње Маоче Нусрет Имамовић и Изет Хаџић учествовали су на "зимском семинару" под називом "Шта си урадио за ислам?", који су вехабије од 30. децембра 2011. до 7. јануара 2012. године одржале у Бужиму. Имамовић и Хаџић су и вође стварања новог упоришта вехабија у Горњој Дубници код Калесије. Имамовићу је конкретно задужење да оснује још једну вехабијску заједницу у БиХ прошле године дала делегација из Беча.

Учесници семинара у Бужиму стигли су из других вехабијских заједница, а градове Унско-санског кантона обилазили су у војним униформама и народу дијелили летке, како су навели на порталима, "исламског садржаја".

Главни предавач на семинару вехабија био је вођа вехабијске заједнице у Бихаћу Билал Боснић, који се посљедњих мјесеци, послије терористичког напада на америчку амбасаду у Сарајеву, на интернету "прославља" антиамеричким и талибанским пјесмама и препјевима као што је: "Aмерика нека зна/дову чиним ја/дабогда се до темеља распала".

Боснић је протеклих година на подручју Крајине формирао три јаке селефијске заједнице – у Бихаћу, околини Бужима и Цазина и наметнуо се као неприкосновени духовни вођа.

Према незваничним информацијама акција у Горњој Маочи дуго је планирана, а припадници Сипе су чак имали и посебну вјежбу за ту сврху, што најбоље одсликава колико је та средина опасна и за полицију.

Послије хапшења и претреса полиција је остала у Горњој Маочи да би село било под контролом.

У Суду БиХ данас би требало да буде одржано рочиште о продужењу притвора Мевлиду Јашаревићу, рекао је његов адвокат Сенад Дуповац.

– Одбрана ће затражити одговор зашто Тужилаштво није ништа урадило са истрагом у протеклих 90 дана и шта даље планира. Пет камера је забиљежило шта се десило 28. октобра и већ је морала да буде подигнута оптужница – каже Дуповац.

Он је оцијенио да је хапшење троје вехабија у Горњој Маочи тактички потез Тужилаштва БиХ, које жели да се оправда зато што још није подигло оптужницу против Јашаревића.0 КОМЕНТАРА