Данас Свјетски дан вода

Свјетски дан вода обиљежава се сваке године 22. марта. Прослава овог празника одређена је усвањањем резолуције Генералне скупштине Уједињених народа у децембру 1992. године. Обиљежавањем овог дана УН жели подсјетити на важност заштите воде и недостатак воде за пиће у многим земљама. Око милијарду људи у свијету нема приступ сигурној питкој води. Тема овогодишњег дана […]

субота, 22 марта, 2014 / 10:38

Свјетски дан вода обиљежава се сваке године 22. марта. Прослава овог празника одређена је усвањањем резолуције Генералне скупштине Уједињених народа у децембру 1992. године.

Обиљежавањем овог дана УН жели подсјетити на важност заштите воде и недостатак воде за пиће у многим земљама. Око милијарду људи у свијету нема приступ сигурној питкој води.

Тема овогодишњег дана вода, који се и у Републици Српској обиљежава бројним активностима, је вода и енергија.

Апел из Котор Вароша: "Спасимо Врбању"

Са почетком радова на изградњи треће по реду мале хидроелектране на ријеци Врбањи неформална група грађана из Котор Вароша покренула је кампању "Спасимо Врбању", која има за циљ очување те ријеке.

“Захтијевамо упознавање јавности са цјелокупним током изградње хидроелектране на ријеци Врбањи, испитивање законских нерегуларности уколико постоје, те упознавање јавности са утицајем који ће изградња те хидроелектране имати на становништво Котор Вароша и екосистем ријеке Врбање." – рекао је Мирослав Јарановић, један од организатора кампање.

Врбања већим дијелом свога тока протиче кроз Котор Варош, а већина становништва те општине користи воду из ријеке за пиће.

"Планирана хидроелектрана требало би да се налази у непосредној близини бунара за водоснадбијевање и страхујемо да ће негативно утицати на водоснадбијевање становништва. Страхујемо и за биљни и животињски свијет Врбање у току и након изградње" – рекао је Младен Тепић, предсједник Удружења грађана "Змајевац".

Становници Котор Вароша сматрају да би им изградња мале хидроелектране само створила проблеме, док су позитивни ефекти које би имала локална заједница скоро занемариви.

"Планинари ће у недјељу 23. марта организовати планинарску акцију и посјетити Виленска врела, туристички локалитет на ријеци Цврцкој, једној од најљепших и најчистијих ријека у Републици Српској, на којој је такође планирана изградња мале хидроелектране. Тако ћемо послати поруку о важности очувања природних ресурса општине Котор Варош" – рекао је Владислав Чупић, секретар Планинарског друштва "Механизам".

У жељи да се јавност обавијести о активностима на изградњи малих хидроелектрана покренута је страница на фејсбуку "Спасимо Врбању" која броји око 1000 чланова и на којој се редовно објављују вијести везане за ову проблематику.
 Оставите одговор