Кад би се живјело на интернету: Венеција независна на онлајн референдуму

Грађани Венеције и околних области гласали су електронским путем за отцјепљење од остатка Италије и формирање сопствене државе. За је било 89 одсто гласача. Више од два милиона становника региона Венето, учествовало је у цјелонедељном гласању, а 89 одсто њих изјаснило се за независност од Италије. Електронско гласање, које су организовале локалне странке, није законски […]

субота, 22 марта, 2014 / 10:54

Грађани Венеције и околних области гласали су електронским путем за отцјепљење од остатка Италије и формирање сопствене државе. За је било 89 одсто гласача.

Више од два милиона становника региона Венето, учествовало је у цјелонедељном гласању, а 89 одсто њих изјаснило се за независност од Италије.

Електронско гласање, које су организовале локалне странке, није законски обавезујуће, али има за циљ да процијени подршку позиву на расписивање референдума.

На друштвеној мрежи Твитер разбуктала се оштра дискусија између поборника отцјепљења и Италијана који ово гласање са потцијењивањем називају "тоталном лудошћу".

Присталице оцјепљења кажу да би нова Република Венето била инспирисана старом Млетачком Републиком, економски, трговински и културно богатом силом, која је постојала од седмог вијека до пада под власт Наполеона 1797. године.

Резултат гласања објављен је у Падови, гдје је неколико стотина активиста за отцјепљење славило и махало заставама Млетачке Републике, пренио је АФП.

Странка Независни Венето, саопштила је прије гласања, да је сепаратистички покрет подстакла очигледна неспособност владе да искорени корупцију и заштити своје грађане од рецесије.

Грађанима историјских градова као што су Тревизо, Вићенца и Верона је на сајту plebiscito.eu, постављено питање – ако би нова република била створена – да ли би жељели да задрже евро као валуту и остану чланица ЕУ и НАТО.

Предсједник региона Венето, Лука Заја, изјавио је прије неколико дана страним новинарима да Рим и даље мисли да је империја која Венецију и околне области третира "као предграђа Римског царства".

Он је додао да Рим на становнике Венета гледа само као на људе који треба да плате порез.

Покретачи онлајн гласања, које је почело у недељу 16. марта, а завршено синоћ, рекли су да су инспирисани примером Шкотске, која одржава референдум о независности од Велике Британије у септембру и Каталоније, гдје половина становништва жели да се отцијепи од Шпаније. На другој страни, противници тврде да би одвајање од Италије било неуставно.

Приједлог закона о референдуму, мора да одобри регионални савјет, прије него што се нађе пред парламентом у Риму.