Дачић: У ЕУ нас не пуштају они који су чинили злочине над Србима

Ивица Дачић je поручио да је Србија својом борбом против фашизма заслужила да буде дио ЕУ, али да је не пуштају управо они који су чинили злочине над Србима.  Дачић је данас у Драгинцу, гдје је на данашњи дан 1941. године стријељано око три хиљаде житеља Мачве и Поцерја. Дачић је истакао да се Срби […]

недеља, октобар 14, 2012 / 15:28

Ивица Дачић je поручио да је Србија својом борбом против фашизма заслужила да буде дио ЕУ, али да је не пуштају управо они који су чинили злочине над Србима.

 Дачић је данас у Драгинцу, гдје је на данашњи дан 1941. године стријељано око три хиљаде житеља Мачве и Поцерја.

Дачић је истакао да се Срби морају поносити својом борбом против фашизма и слободарском историјом, те да не смију да допусте да се заборави чињеница да је у Првом свјетском рату Србија изгубила половину мушке популације и да је огромне жртве претрпјела и у Другом свјетском рату.

– Данас, послије геноцида који смо преживјели у два свјетска рата због тога што смо били на правој страни међународне заједнице, Србија није заслужила да се има неправедан однос према њој и њеним националним интересима, јер Србија је увијек била на страни која се борила против фашизма – поручио је Дачић.

Према његовим ријечима, српске жртве су заборављене и историја је искривљена тако да су поражене нације постале важније на Балкану, него што је Србија и српски народ.

– Они који су овдје изгубили живот били су невине жртве, они су уткали своје животе у нову Европу у ЕУ, гдје нам сада условљавају да бисмо у њу ушли да морамо да дозволимо да се заврши оно што је започето у Првом и Другом свјетском рату, а то је да се Србија што више смањи – упозорио је Дачић.

Како је истакао, Србија је у борби за људске и европске вриједности дала много више него неке друге државе које су веома лако постале чланице ЕУ и "које дан данас говоре да Србији тамо није мјесто, које нам сваког дана пријете и говоре да Србија треба да призна независност Косова и да поново треба да нам уведу визе".

– Србија ништа не тражи и ништа не треба да јој дајете. Србија је заслужила да буде дио Европе, јер је Европу стварала и овдје, зато нашим незаборавом и непристајањем да ово препустимо тмини историје свједочимо о нашој жељи да се боримо за идеале слободе, равноправности и поштовања – казао је Дачић.

Да су драгиначке жртве припадници неког другог народа, о томе би се, према Дачићевим ријечима, причале приче и легенде, и зато Србија мора да инсистира да њени умрли не буду заборављени.

– Морамо да опростимо онима који су злочин починили, али не можемо да заборавимо, нити да пристанемо да су њихове жртве вриједније од наших – истакао је Дачић, додавши да треба учинити све да се спријече нови ратови, али и да се прекраја историја.

– Важно је да се зна ко је на чијој страни био. Ми смо били на страни истине и правде и очекујемо да они на чијој смо страни били и данас буду на страни истине и правде када је Србија у питању – поручио је премијер.

На комеморативном скупу, градоначелник Лознице Видоје Петровић јед поручио да су страдалници из Драгинца, међу којима је било и много дјеце, опомена да се не смије пристати на заборав зла, и да жртве захтијевају памћење и опомену.

Стријељање цивила у Драгинцу прво је масовно стријељање током Другог свјетског рата, а њемачке окупационе снаге су се на тај злочин одлучиле у знак одмазде за погибију и рањавање војника Вермахта у офанзиви против устаника у западној Србији.

У Драгинцу је на више локација, у складу са Хитлеровом наредбом да се на окупираним подручјима за једног убијеног њемачког војника стријеља стотину, а за рањеног 50 цивила, убијено 2.950 људи, а најмлађа жртва имала је само три дана.

Након стријељања у Драгинцу, услиједила су масовна погубљења цивила у Крагујевцу, Краљеву и многим другим стратиштима у Србији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *