Дачић: Хоћемо разговоре, али нема руковања

Премијер Србије Ивица Дачић је после сусрета са Тачијем најавио да ће у новембру бити одржан следећи састанак до када ће Србија спремити своју платформу за дијалог. Он је за Б92 рекао да на састанку у Бриселу "није дошло до историјског руковања" као и да је тема састанка "био договор о дијалогу". Дачић, Тачи и […]

петак, октобар 19, 2012 / 19:27

Премијер Србије Ивица Дачић је после сусрета са Тачијем најавио да ће у новембру бити одржан следећи састанак до када ће Србија спремити своју платформу за дијалог.

Он је за Б92 рекао да на састанку у Бриселу "није дошло до историјског руковања" као и да је тема састанка "био договор о дијалогу".

Дачић, Тачи и Ештонова договорили су данас у Бриселу, на једносатном састанку наставак дијалога. Дачић и Тачи се обавезали да раде заједно, наводи Ештонова.

Састанак је услиједио након одвојених сусрета Дачића и Тачија с високом представницом ЕУ.

Данашњи састанак је имао за циљ да Кетрин Ештон у име ЕУ која је посредник, на основу Резолуције УН 1244, установи да ли Београд и Приштина желе да наставе и дијалог и да он буде подигнут на виши ниво, рекао је Дачић.

"Ми смо у време формирања власти, а то је говорио и председник Србије више пута говорили да желимо наставак дијалога, да смо ми за дијалог спремни и да ми имамо највише интересе да инсистирамо да се сви пробелми решевају мирним путем имајући у виду да Срби на КИМ живе у јако тешким условима. У том смислу бих рекао да је веома важно и оно што сам истакао на почетку данашњег састанка – да Србија својим пристањем на учешће у дијалогу не мења своју позцију кад је реч о статусу КИМ", каже Дачић за Б92.

Он истиче да Србија апсолутно не може нити жели да овакав дијалог резултира пизнањем једностране независности Косова, да дијалог сматра статусно неутралним и да свака од страна треба да се уздржава од једностраних потеза.

"Са тим су се сагласили сви учесници састанка", каже Дачић.

Премијер Србије додаје и да не постоје теме о којима Србија не жели да разговара што не значи да о томе постоје истоветна мишљења, да дијалог може да има било коју тему која не би утицала на статусно опредјељивање Србије према КиМ.

"Оно што је договорено је да се дијалог настави, да у следећем месецу буде одржан нови састанак, нова рунда разговора, а за то време ће наше државно руководство разговарати о нашој јединственој државној платформи и приступу. Можда је најважнији резултат овог састанка изражена жеља за наставком политичког дијалога, што јесте један од услова које је Европски савет тражио од Србије, а то је да се покаже један видљиви напредак у односима Београда и Приштине".0 КОМЕНТАРА

 1. Вијест је на Фронталу већ 24 часа, а нигдје коментара.
  Има правде да банда која је 1999.године де факто изгубила Косово и де јуре 2012. учини тај гријех који ће да падне на њихову душу.

  Није им успјело да тај издајнички чин увале Тадићу, Чеди, Драшковићу … Њих ће покољења спомињати као оне који су укуцали ексере у сандук са мртвим Косовом.

 2. Ова жалосна (и по себе и по Србе), алкохолисана, лоша мини-копија Милошевића дефинитивно пати од delirium tremensа. Након овакве изјаве, данас је изјавио „руковао сам се с Тачијем, што да се не рукујем“: http://www.glassrpske.com/novosti/srbija/Dacic-Ratovao-sam-s-Tacijem-sto-da-se-ne-rukujem/97401.html
  Или услед алкохола заборавља да ли се руковао или не, или је управо „појео сва г.вна која је изаср.о“.
  Кале, кале… на турском… брдо…

 3. Vec sam ranije postavio ovaj tekst M.Bobic:

  Suština je, izgleda, u ovome:

  Dakle, ne moramo da priznamo Kosovo, ali srpske tablice, lične karte i ostala dokumenta za Srbe sa Kosova više ne važe.

  Ne moramo da priznamo Kosovo, ali moramo da se zakunemo da ćemo gajiti dobrosusedske odnose sa bivšom autonomnom pokrajinom.

  Ne moramo da priznamo Kosovo, ali moramo da prihvatimo činjenicu da će se Kosovo pojavljivati na međunarodnim skupovima, kao i da o tome više ne treba da talasamo, jer je ta stvar završena.

  Ne moramo da priznamo Kosovo, iako nam iz Evrope neprestano javljaju da bi bilo divno da Kosovo i Srbija budu kao dve zasebne države, jednoga lepog dana, članice Evropske unije.

  Ne moramo da priznamo Kosovo, ali ne smemo da pisnemo kada srpskog ministra sprovedu nazad u Srbiju i priprete mu da više ne dolazi na njihovu teritoriju! To što ministar kaže da je Kosovo i dalje deo Srbije izgleda kao dobar vic.

  Ne moramo da priznamo Kosovo, ali moramo, i to pod hitno, da razmenimo ambasadore sa Prištinom, kao što to rade sve države, pogotovo komšijske. Pitanje je samo gde će da bude ambasada Kosova u Beogradu, i da li je i to jedna od stavki poznatih našim političarima, ali vešto skrivana od javnosti kojoj se i dalje servira da „nikada nećemo priznati“.

  Srbija ne mora da prizna Kosovo, ali mora da prizna da tamo više nema šta da traži, kao i da se obaveže da ništa više neće ni tražiti, jer teritorijom Kosova upravlja vlada iz Prištine, zajedno sa međunarodnim snagama koje nam i dalje poručuju da ne moramo ništa da priznamo, ali da moramo da slušamo. I to da slušamo pažljivo.

  Ta preporuka, ispostavlja se, i nije loša, jer nam naši političari neprestano javljaju neke neproverene vesti. Na primer, da nam Evropa ništa ne traži, kao i da nam se već sledeće godine smeše neke lepe vesti iz Eu. Kad tamo, međutim, kako smo saznali u četvrtak, ništa ni od toga. Srbija, dakle, neće dobiti datum početka pristupnih pregovora pre decembra 2013, a „tvrdnje da bi to moglo da se desi u julu sledeće godine nisu tačne“.

  Srbija ne mora da prizna Kosovo, objasnili su nemački parlamentarci – eto, na primer, dve nemačke su održavale kontakte, ali se međusobno nisu priznavale. „Međutim, ponovnog spajanja Srbije i Kosova neće biti, za razliku od SR Nemačke i DDR-a“.

  Srbija ne mora da prizna Kosovo, ali Beograd ima da pregovara sa Prištinom, i sve paralelne srpske institucije na severu Kosova da se odmah ukinu, a niko ne traži da se prizna Kosovo, ali se traži od Beograda da utiče na Srbe u severnom Kosovu da se sve više okreću Prištini.

  Nemačka, a ni EU, ne traže ništa nego da se Srbija lepo sabere i oduzme, i da uradi, pod hitno, ono što se od nje traži, uključujući i to da se po istoriji više ne čačka.

  A niko ne traži da Srbija prizna nezavisnost Kosova. To, ne! Ali domaći zadaci moraju da se urade inače će da bude popravnih ispita. Na primer, iz geografije.

  Pogledaj dom svoj, anđele! Priznajem, nema više šta da se doda.

  Osim jednog pitanja. Da li posle svega ovoga, posle svih tih naših godina koje su pojeli skakavci, važi i dalje ona stara srpska poslovica: Ko prizna pola mu se prašta?

 4. … То је само доказ да ми не стојимо иза онога што говоримо, јер говоримо дијаметрално супротно од онога што радимо и обрнуто-како им кад одговара. Има ли више ико БАЛЛС (.УДА) да каже: Д О С Т А! НЕћемо уопште да разговарамо о КиМ са нелегалним институцијама и нелегалним представницима! Нисам политички обојен, али ми се чини да је ДСС са Коштуницом, а оно барем у томе ДОСЉЕДАН, што наравно делиријумтременсовани народ Србије није препознао на посљедњим изборима у истој. То је још један доказ да спавамо, да смо скувани (систем куване жабе) и да нам по мојим процјенама једино Бог може помоћи и Русија! ја сам од Србије очекивао нови курс према Истоку, а они и даље тјерају по старом, а и како не би када Србима управљају СТО, ММФ и Сорош! Ја би оро контра, па куд пукло да пукло! Ионако овом народу не мере бит боље, а ни горе!Треба показати достојанство и част, коју смо изгубили и коју нико у ЕВропској унији не жели да чује, јер су лицимури и хомићи!

 5. Нисам се руковао. Руковао сам се само на крају разговора. Добро, јесам и на почетку и на крају и шта има лоше у томе.

  Сваки дан друга прича.

  Заиста ми није јасно зашто су нам потребни преговори. Шта ми добијамо преговорима. Зашто сами себи правимо проблем. Каква ЕУ… тамо некад 20… ко зна које. Ни Хрватска неће ући. Најављују нови референдум, Њемачка хоће право вета на буџет сваке чланице. Нама отворено, јасно и гласно кажу да нема проширења и ми опет.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *