Да подвучемо Сјеверном Македонијом: Баш их је заболило, а и Макрона за њих

Ових дана је од Вијећа Европе фундирана екипа, која се представља у име младих, упутила писмо предсједнику Француске, у којем га именује као Мацрон. Једнак ефекат би имало да су га назвали и Макарон.

петак, 15 новембра, 2019 / 15:50

Њихово саопштење са три М и једним Ц у имену Емануела Макрона, како и доликује Фронталу, донијећемо у цјелости. Но прије тога треба указати на то кога, сем Жељка Комшића, боли оно што је рекао Макрон. А посебно о НАТО. И темпираној бомби.

Карактеристике ових који играју на генерацијску патетику „у име свих нас из … неке“, јесте да пишу латиницом без изузетка. То првојјј, и не само да би био скандал, већ би прије дошло до поплаве или земљотреса, него да они у свом мултиетничком жару налик на златног Љиљана Комшијскога, искористе ту велику предност два писма о којој попују на својим фенси дружењима.

Даљи, готово незаобилазни симптоми подмлатка Невладинића свих страна и странака, јесте да користе етимолошки правопис, којим се труде показати да знају писати језик својих господара са Запада. Тако нема говора да напишу Макрон, овако како читате, па макар и латиницом. Писање ријечи стартап на овај начин, равно је друштвеном самоубиству.

Комшићевим стазама полуције

Највише се, рекосмо, на домаћој политичкој сцени, око овога потресао Љиљан К. као тобожњи истински вјерник у све будалаштине које се годинама просипају полупротекторату који се ефуемистички назива Дејтонска БиХ. Заправо, Комшићу је НАТО најдражи као неко ко га је избавио од потпуног пораза, од Војске Републике Српске. „Млади“ Вијећа ЕУропе којој је дијагностикован Брегзит, са друге стране вјерују искључиво у своје семинаре, проводе, радионице, дружења и слично.

Вјероватно никада нисте читали патетичнији текст, чули мутавије аргументе и одвратније мисаоне конструкције. Посебно опасно јесте, што захваљујући силесији ових програма и фондова, овакве особе бивају укључене и подмлатке странака у Српској.

Они говоре „БХС језиком“, измишљеним у Хашком трибуналу, пишући ту скраћеницу малим словом. Придружују се хајци на Макрона због његове политички урачунате искрености о будућности ЕУ и НАТО. Невладиниће је то у срце погодило, јер ако се испостави као тачно, што јесте, не само да је њихов труд био узалудан све ове године, њихова вјера бесмислена, већ неће бити ни пара и лагодног живљења на туђи рачун.

Људи који нису били ни рођени у вријеме када се то све збило, требају престати да клапуњају једностране приче и суоче се са стварним свијетом.

Суочавање са будућношћу

Након што су у петак у Вијећу Европе пред званичницима и учесницима Свјетског форума за демократију 2019. послали поруку предсједнику Републике Француске Репулике Еммануелу Мацрону како њихов дом није темпирана бомба која откуцава, те да је добродошао у БиХ, скупина алумниста Школе за политичке студије Вијећа Еуропе и званично је путем поште послала позивно писмо Мацрону за посјету Босни и Херцреговини.

Млади људи који долазе из различитих дијелова Босне и Херцеговине, различитих политичких партија и цивилног друштва написали су писмо на енглеском, француском и бхс језику у којем су Мацрона позвали да се суочи са садашњости на исти начин на који се људи у Босни и Херцеговини континуирано позивају на суочавање с прошлошћу.

Преносимо комплетан текст писма:

Поштовани Предсједниче Мацрон,

Након што је група младих људи, полазника Школе за политичке студије Вијећа Европе у Босни и Херцеговини претходних дана боравила на Свјетском форуму за демократију у Стразбуру, скупу под ВАШИМ високим покровитељством – одакле смо Вам упутили позив да дођете у Босну и Херцеговину, позивамо Вас опет – обогаћени и мотивирани стеченим знањем о демократији, слободама, правима и поштовању, и са жељом да то знање подијелимо с Вама.

Примите позив за посјету Босни и Херцеговини. У својству предсједника Републике Француске или туристе – како Вам драже. Бићемо Ваши домаћини. Не позивамо вас у формалне протоколарне посјете Парламентарној скупштини БиХ, Вијећу министара БиХ, Предсједништву БиХ – то нису мјеста која осликавају Босну и Херцеговину коју ми осјећамо и волимо. Нећемо умарати ни себе ни Вас билатералним сусретима чији су резултат пресс конференције о томе како треба унаприједити сарадњу двије земље.

Нас свакодневно позивају на суочавање с прошлошћу, па ћемо и ми Вас на једно са садашњости.

Оставите скупа одијела и понесите топлу и удобну одјећу, обућу – водимо Вас на олимпијске планине Босне и Херцеговине. А ако не волите планине, прошетат ћемо уз ријеке – Уну, Дрину, Требишњицу, Буну. Прећи ћемо рушене и опет саграђене мостове, нађите времена за Мостар, Вишеград, Сарајево. Погледајте земљу не тако давно разорену ратом у којој се људи и данас боре да реновирају зграде, куће. Успут ћете у неким дијеловима наше земље срести људе који раде оно што домаће и међународне институције нису способне – облаче и хране своје суграђане слабијег статуса, мигранте, избјеглице, скупљају новац за лијечење болесне дјеце. Нећете видјети ни приближан број бескућника на улицама попут оног у Француској.

Упознаћете људе сва три народа и остале – али то је прича коју цијели свијет зна. Оно што не знате ни Ви, ни други је да:

Ако прођете малим скромним мјестима за која нисте чули у великим раскошним институцијама – из грмља неће искочити терористи, него ће Вас дочекати људи који ће, ако имају 2 комада круха – Вама дати један. Не знајући да сте предсједник неке велике, богате земље. Не марећи јесте ли.

Замолићемо да нас приме у посјету једном од најбољих од 50 стартупа у цијелој Европи, компанији која је једна од 50 најбрже растућих технолошких компанија Средње Европе.

Проћи ћете поред обесправљених, демотивираних, љутих, тужних и вриједних људи. Нећете знати да су то они. Таквих има – у сваком дијелу, народу, дому.

Спознаћете да и ми млади ове земље његујемо и баштинимо европске вриједности и културу. И да су те вриједности још давно његовали наши преци – да смо дијелом заједнице коју зовемо Европа. Либертé, éгалитé, фратернитé – слобода, једнакост и братство нису резервисани само за Француску. То су вриједности којима, у далеко тежим увјетима – тежимо и ми.

Јер то је БиХ – мала земља, великих људи. Великих људи који носе велике трагедије и још већу жељу за животом. И нико од нас у својој борби не заслужује етикету коју сте нам силом, бескомпромисно додјелили.

Не затварамо очи на проблем екстремистичких група, појединаца. Отварамо Ваше на све оно друго, велико, бројно, лијепо – што наша земља јесте. Не треба нам тежина обмана које сте изрекли – нека вас не зачуди што не мисле сви да сте добродошли у Босну и Херцеговину. Али ми смо овдје посебни јер смо учили и учимо опраштати. Ово је прилика за Вас – не за нас, ми своје прилике себи стварамо.

Предсједниче Мацрон, добродошли у Босну и Херцеговину. Наш дом није темпирана бомба која откуцава.

С поштовањем,

Алумнисти Школе за политичке студије Вијећа Еуропе у БиХ1 КОМЕНТАР

Оставите одговор