Накнадна искреност Волфганга Петрича: ЕУ се претварала да вас жели

Предсједник Фондације Маршалов план Волфганг Петрич оцијенио је данас да је француски предсједник Емануел Макрон довео до краја „систем претварања” и додао да на томе треба бити захвалан.

петак, 15 новембра, 2019 / 09:36

„ЕУ се претварала да вас жели, а и неки политички лидери су се правили да желе да се учлане у ЕУ. Сада је томе дошао крај. Морамо да се суочимо са стварношћу”, рекао је Петрич, говорећи о улози ЕУ у региону и додао да је вријеме да земље региона узму судбину у своје руке.

Бивши високи представник у БиХ није рекао да ли је знао да се ЕУ претвара док је тиранским и антидемократским одлукама у име европске будућности „приводио“ БиХ европском савезу.

Петрич је на конференцији „Пролазимо кроз зидове” у оквиру Београдске НАТО недеље коју организује Центар за евроатланске студије казао да су, када је ријеч о региону, четири ствари посебно важне.

Прва се, каже, односи на то да је регион и даље у послератном размишљању које је пропраћено емоцијама, друга ствар, а којој се овде говори на негативан начин јесте повјерење и помирење.

„Звучи лабаво, хуманистички, али када су у питању свакодневни животи грађана ово је веома важно”, рекао је Петрич.

Како каже, трећа ствар јесте регионална сарадња, а четврта је историјски ревизионизам.

„Историјски ревизионизам је овде веома јак, јачи него што је био, и то потврђује чињеницу да сви заједно нисмо били успјешни у рјешавању узрока конфликта. Упркос томе што имамо највећи архив у Хагу, и даље смо далеко од тога шта се заиста десило, који су узроци, ко су били актери и најновија Нобелова награда за књижевност је покренула разговор”, сматра Петрич.

Он је оцијенио да је то нешто што нас спречава у свакодневној политици рјешавања правих питања. Петрич је рекао и да може да саосјећа са српском идејом да буде војно неутрална, али сматра да треба имати у виду шта то тачно значи и које су посљедице.

„Не желим да предложим напуштање те идеје, али треба је детаљно испитати”, рекао је Петрич који је оценио да Србија може да има важну улогу у региону, те указао да су БиХ и Косово и даље неријешена питања, а на чијој су територији још позициониране међународне трупе.

Петрич сматра и да приликом заједничке организације и сарадње у региону треба видјети шта ће бити нове иницијативе, наводећи да има много прилика да се допуне оне идеје које већ постоје као што је Берлински процес, преноси Танјуг.

„Партнерства морају бити оживљена, а ово може да буде регион мира”, рекао је Петрич и закључио да је људска интеракција неопходна у региону.

Према његовој оцјени, дубока криза Европске уније је повезана са чињеницом да су њене институције, као и друге попут УН, дубоко укорјењене у добу индустријализма, те примјетио да се тиме нико није бавио.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *