Чувајте се меса на акцијама у супермаркетима

БИЈЕЉИНА – Директор бијељинског Завода за ветеринарство “Др Васо Бутозан” Зоран Бркић апелује на потрошаче да, нарочито при акцијским продајама свјежег меса, поведу рачуна о ономе што узимају, посебно у великим трговинским центрима и мегамаркетима. “Никада се не зна  колико је то месо старо, да ли је и колико пута одмрзавано, да ли је старо, […]

четвртак, март 10, 2011 / 13:14

БИЈЕЉИНА – Директор бијељинског Завода за ветеринарство “Др Васо Бутозан” Зоран Бркић апелује на потрошаче да, нарочито при акцијским продајама свјежег меса, поведу рачуна о ономе што узимају, посебно у великим трговинским центрима и мегамаркетима.

“Никада се не зна  колико је то месо старо, да ли је и колико пута одмрзавано, да ли је старо, на примјер, 10 година и одакле је увезено”, рекао је Бркић за Срну, апелујући на грађане да воде рачуна при куповини и у случају намирница животињског поријекла обрате пажњу на органолептички изглед намирнице.

Он додаје да, купујући свјеже месо, потрошачи могу обратити пажњу на боју меса и мирис и тако да утврде колико је месо заправо исправно, јер овдје не може бити мјеродаван рок трајања.

Истовремено, Бркић апелује на купце да, ако је ријеч о другој врсти намирница, којима истиче рок трајања, што је обавеза инспекција да утврде,  а гдје се може десити пропуст, сами обрате пажњу на тај рок.

У прошлој години у овом заводу, према Бркићевим ријечима, прегледано је укупно 446 узорака намирница анималног поријекла, а позитивних узорака на микробиолошку исправност укупно је било 13.

“Овај податак није забрињавајући с обзиром на то да нису изловане неке бактерије које могу изазвати значајније сметње по људско здравље. Углавном је било ријечи о ешерихији коли што, указује не нехигијену објеката у којима се те намирнице спремају. Наравно, и те бактерије могу утицати на људско здравље негативно, али не у толикој мјери као што су салмонела или неке друге бактеријске врсте којих, на срећу, нисмо имали”, рекао је Бркић.

Он је рекао да је то податак који охрабрује, те да се код људи, управо због чињенице да све већи број узорака иде на анализу, “буди свијест” о неопходности снажније и свеобухватније заштите намирница.

“Људи постају свјеснији да морају водити много више рачуна да не би долазило микробиолошког  загађења намирница“, рекао је Бркић.

Коментаришући сарадњу са инспекцијским органима, он је  рекао да би она свакако требала да буде боља и на вишем нивоу, а да када је ријеч о намирницама које се увозе – не може давати коментар, јер у прошлој години ветеринарска инспекција није доставила овом заводу ни један узорак.

Бркић наводи  да је у овом заводу у првом мјесецу 2011. прегледан 61 узорак намирница анималног поријекла, од којих није био ниједан позитиван  узорак.

“То не значи да и у неким од њих није било изолованих  бактеријских  врста, али Правилник о квалитету намирнице и микробиолошке испитаности намирнице њих не уврштава. Било је, нпр., случајева да смо изоловали ентеробактер и сл.”, рекао је Бркић.

У фебруару је у бијељинском  Заводу “Др Васо Бутозан” укупно прегледано 57 узорака, од чега су  два позитивна и оба позитивна на ешерихију коли.

“То заправо потврђује да је основни узрок нехигијена објеката, па сматрам да би требало више радити на едукацији самих произвођача намирница анималног поријекла”, рекао је Бркић и додао да овај завод редовно контролише произвођаче, али да  код њих, нпр. у клаоницама, не наилази на позитивне узорке.

“Друга је прича кад је о промету тих намирница ријеч, јер се управо ту дешава да дође до загађења због нехигијене малопродајних објеката и  на томе  би се морало мало више порадити – нпр., едукцијом трговаца о начину опхођења према овој врсти намирница, а све с циљем спречавања њихове контаминације и њиховог загађења“, рекао је Бркић Срни.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *