Чудо: Тајм ставио Харадинаја на списак „бјегунаца“

Амерички магазин Тајм објавио је списак пет најтраженијих геополитичких бјегунаца у 2018, међу којима се налази и косовски премијер Рамуш Харадинај због злочина за вријеме агресије НАТО на Србију.

среда, јануар 31, 2018 / 15:02

Тајм наводи да је Харадинај стекао „репутацију“ крајем ’90-тих година прошлог вијека, током сукоба на Косову.

Харадинај је оптужен да је као командант Ослободилачке војске косова (ОВК) руководио мучењима и убијањима Срба, наводи амерички магазин и додаје да га је суд УН, усљед недостатка доказа, ослободио 2008. и 2012.

То није било довољно добро за Србију која не жели да призна независност Косова и жели да Харадинај буде изручен српским судовима како би се тамо нашао пред лицем правде, додаје се у тексту.

Харадинај се не суочава са правним изазовима само у Србији, наводи Тајм и подсјећа да је косовски парламент 2015. одлучио да формира специјални суд са сједиштем у Холандији, који дјелује по косовским законима, што се у великој мјери сматра инструментом који ће помоћи стабилизацији балканске геополитике.

Додаје се да Харадинај и други чланови косовске политичке елите покушавају да избјегну истрагу.

САД и ЕУ, које су предводиле НАТО бомбардовања Србије 1999, љуте су на власти у Приштини зато што Косово пркоси западним нормама и вриједностима, наводи амерички магазин.

„Можда Харадинај и његови политички савезници мисле да је Косово превише мало да би геополитичким силама стало до њих, али реалност је да, ако желе да сачувају мир, оне не могу да дозволе себи да им не буде стало“, оцјењује Тајм.

На списку најтраженијих бјегунаца, поред Харадинаја, налазе се и свргнути каталонски лидер Карлес Пућдемон, имам Фетулах Гулен, оснивач Викикикса Џулијан Асанж и бивши грузијски предсједник Михаил Сакашвили.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *