Чубриловић: Пуштамо аутопут у саобраћај

Аутопут Бања Лука – Градишка, чија је градња почела прије седам година, биће овог мјесеца пуштен у саобраћај, изјавио је министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић. Чубриловић је истакао да су радови завршени и да се чекају још само дозволе надлежних институција да аутопут, чија је дужина 37 километара, буде привремено отворен, додајући […]

недеља, новембар 13, 2011 / 10:53

Аутопут Бања Лука – Градишка, чија је градња почела прије седам година, биће овог мјесеца пуштен у саобраћај, изјавио је министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић.

Чубриловић је истакао да су радови завршени и да се чекају још само дозволе надлежних институција да аутопут, чија је дужина 37 километара, буде привремено отворен, додајући да ће потпуно бити завршен када се оконча изградња Маховљанске петље и моста на Сави.

Према његовим ријечима, путарина за вожњу овом дионицом неће бити наплаћивана док се не заврши градња Маховљанске петље.

Чубриловић је за "Прес РС" рекао да је у току и формирање радне групе која ће се бавити избором извођача градње моста на Сави о чему је прошле седмице потписан и уговор са представницима Владе Хрватске, истичући да је процијењена вриједност моста са приступним путевима око 28 милиона евра.

Министар није навео да је далеко од завршетка дио аутопута преко петље у насељу Залужани, или ће се ипак аутопут рачунати од Клашница. Такође, свим возачима који возе том дионицом, јасно је да дио између Бање Луке и Клашница не може бити завршен овог мјесеца.

Влада је начула да ће Кинези пристати

Говорећи о преговорима са кинеским партнерима о изградњи аутопута Бања Лука – Добој, министар министар саобраћаја и веза навео је да Влада РС има информације да је њихово осигурање прихватило посао, а да је банка која их прати дала зелено свјетло за улазак у пројекат.

"Сада је на потезу наше Министарство финансија да изврши процјену тог посла. Без обзира на то што би се Српска задужила за изградњу овог аутопута, увјерен сам да би то био прави потез, чему нас уче и искуства из региона", тврди Чубриловић.

Осврћући се на пропали уговор о изградњи аутопута Бања Лука – Добој који је склопљен са словеначким предузећем ЦПМ, Чубриловић је рекао да је потраживање од 7,6 милиона евра предато Привредном суду у Словенији пред којим се води стечајни поступак, додајући да је проблем што нема довољно имовине у стечајној маси за намирење свих потражилаца, али да је олакшавајућа околност, према информацијама из суда, што је потраживање Српске приоритет за наплату.

Говорећи о ситуацији у "Жељезницама Републике Српсе", Чубриловић је рекао да се пословодство ЖРС труди да жељезнички саобраћај буде што прије успостављен и да не може да каже када ће све поново бити у функцији, истичући да је сигуран да ће се то догодити наредних дана.

Према његовим ријечима, Влада је формирала радну групу која ће покушати да допринесе коначном рјешењу проблема у ЖРС гдје је штрајком машиновођа нанесена велика штета, те да је управа ЖРС-а процјенила 50.000 КМ директних дневних губитака, док су индиректне штете премашиле 2,5 милиона КМ.

Чубриловић је истакао да се сви слажу да у ЖРС има вишка запослених, али да тек треба утврдити да ли ће бити отпуштања.

"Менаџмент сада покушава да нађе начин да ни ти прекобројни радници не остану без хљеба, а ми нећемо дозволити да се људи тек тако истјерају на улицу. Смањење броја радника требало би да се одвија постепено, без великих потреса", рекао је Чубриловић и додао да је штрајк машиновођа привремено зауставио те активности.0 КОМЕНТАРА

  1. отвара се ауто пут по 101 пут
    гдје су сад избори?
    овај пут је пут смрти, шта је са надвожњако, неки дан опет човјек погину због њихове зајебанције
    чубриловића треба на суд па на робију

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *