Баросо: Или идемо напријед или се распадамо

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Баросо сматра да Европа мора да крене напријед заједно или се суочава са подјелама и распадом. У ауторском тексту за британски дневник "Обзервер" Баросо је оштро критиковао евроскептике, укључујући и оне у британској влади, који желе да искористе актуелну кризу и отцијепе се од ЕУ. Он је упозорио да све […]

недеља, 13 новембра, 2011 / 11:02

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Баросо сматра да Европа мора да крене напријед заједно или се суочава са подјелама и распадом.

У ауторском тексту за британски дневник "Обзервер" Баросо је оштро критиковао евроскептике, укључујући и оне у британској влади, који желе да искористе актуелну кризу и отцијепе се од ЕУ.

Он је упозорио да све чланице Унију морају да се уједине и крену напријед, апелујући на Британију да прихвати европске интеграције.

Осврћући се на Дан сјећања и примирја у Првом свјетском рату, који је обиљежен 11. новембра, Баросо је упозорио да све акције имају посљедице наводећи да је за Европљане најбољи начин да очувају мир и просперитет подршка и повјерење европским институцијама, а не дозволити да се континент подијели политички и економски.

"У овом одлучујућем тренутку ми ћемо се или ујединити или ћемо постати сасвим неважни. Наш циљ не смије да буде да одржимо статус кво, већ да се покренемо и урадимо нешто ново и боље. Надам се да ће историчари једног дана видјети како се Енглеска у потпуности ангажовала са другим земљама чланицама и институционалним партнерима да осигура стабилност ЕУ", каже Баросо.

Након турбуленција на тржиштима и пада влада у Италији и Грчкој, Француска и Њемачка разматрале су идеју мање еврозоне што би значило да слабије земље као што је Грчка треба да напусте евро, што би касније неизбјежно водило формирању такозване двослојне ЕУ.

Све су јачи позиви евроскептика међу члановима Конзервативне партије у Британији да се земља дјелимично или потпуно повуче из ЕУ, што је кулминирало прошлог мјесеца када је 81 конзервативац у парламенту гласао против владе, а у корист референдума о чланству у блоку.

У свом тексту, који ће, како наводи "Обзервер", сигурно изазвати оштре критике десничара у Британији, Баросо одбацује идеју да је сада тренутак да се Европа дијели.

Одбијајући да види кризу као шансу за неке земље да се повуку из ЕУ, Баросо тврди да европске интеграције више не смију бити ограничене "брзином најспоријег члана или онога који највише оклијева".

"Европа мора да крене напријед или се суочава са фрагментацијом. Динамика глобализације у финансијском и економском, али и геополитичком смислу, суочава Европу са опасним избором: живјети заједно, дијелити заједничку судбину и бити фактор у свијету или се суочити са разједињавањем и падом", каже Баросо.

Баросо, бивши премијер Португалије, инсистира да се промјенљива природа еврозоне не смије користити као разлог искључења земаља које нису чланице, као што је Британија, из доношења кључних одлука, или за те земље да користе промјене да се дистанцирају од европског пројекта.

Торијевци су апеловали да премијер Дејвид Камерон искористи шансу коју даје криза и да врати овлаштења од Брисела Лондону. Међутим, Баросо тврди да еврозона не смије бити третирана као начин изласка из ЕУ.

"Суштина је у томе како још ојачатити еврозону без стварања подјела са земљама чланицама и онима које то још нису", каже Баросо.

У међувремену, вођа лабуриста Ед Милибанд оптужио је премијера и министра финансија Џорџа Озборна да користи Европу као изговор да не дјелује у вези са економским растом у земљи. Обраћајући се партијској конференцији у Мидландсу он је рекао да је вријеме да Дејвид Камерон и Озборн почну да преузимају одговорност за британску економију.

"Постоји хитна потреба да се ријеши криза у еврозони. Али када су у опасности радна мјеста, домови и фирме није довољно да премијер и министар финансија користе ту кризу као плашт да се сакрију због свог недјеловања. Они су начинили суштинску грешку пребрзим и превеликим смањењем потрошње и повећањем пореза, а сада чине другу суштинску грешку кривећи кризу у еврозони за наше економске проблеме и користећи то као изговор да не раде ништа", рекао је он.

Милибанд је додао да су застоји и проблеми у британској привреди почели прије него што је ескалирала криза у еврозони.

"Али Дејвид Камерон и Џорџ Озборн још не раде ништа одбијајући да признају да гријеше и да нису у праву", каже Милибанд.