Црњански опет у Паризу

Репрезентативна изложба Легата Милоша Црњанског Народне библиотеке Србије "Лутам, још, витак, са сребрним луком…" отворена је у присуству бројних посјетилаца у Културном центру Србије у Паризу. Прва изложба која је представљена у реновираним просторијама Културног центра Србије управо је поставка српске националне библиотеке посвећена животу и стваралаштву Милоша Црњанског. Овом изложбом српске националне библиотеке 2013. […]

среда, 24 септембра, 2014 / 14:38

Репрезентативна изложба Легата Милоша Црњанског Народне библиотеке Србије "Лутам, још, витак, са сребрним луком…" отворена је у присуству бројних посјетилаца у Културном центру Србије у Паризу.

Прва изложба која је представљена у реновираним просторијама Културног центра Србије управо је поставка српске националне библиотеке посвећена животу и стваралаштву Милоша Црњанског. Овом изложбом српске националне библиотеке 2013. године прослављена је 120. годишњица од рођења Милоша Црњанског и презентује све дијелове пишчевог Легата који се чува у националној библиотеци од 1979. године.

Концепција изложбе прати хронологију живота и мапу путовања Милоша Црњанског, са идејом да се прикаже и стваралачки период његовог боравка у Француској и из различитих углова освијетле сви елементи који су могли бити подстицај за настанак његових књижевних дјела.

Основу поставке представљају интерактивни графички елементи, обогаћени мултимедијалним садржајем и дигиталним легендама у "проширеној стварности".

Посјетиоци ће до 16. октобра у Културном центру Србије моћи да погледају и посљедњи интервју Милоша Црњанског, синхронизован на француски језик, као и снимке на којима аутор говори своје стихове.

Посебан сегмент изложбе представља и музика истакнутог композитора Светислава Божића, инспирисана дјелом "Ламент над Београдом", која ће бити емитована све вријеме трајања изложбе.

Изложба посвећена Црњанском својеврстан је његов симболички повратак у Париз – град који је посјетио у годинама након Првог свјетског рата. Његова дјела позната су француској читалачкој публици, а ова изложба посјетиоцима у Паризу омогућава непосредан лични сусрет са заоставштином великог ствараоца.Оставите одговор