Човић и Тихић у Оџаку о Мостару

Предсједници ХДЗ БиХ и СДА Драган Човић и Сулејман Тихић наставиће данас у Оџаку разговоре о проблему Мостара и осталим неријешеним питањима у БиХ. Човић и Тихић синоћ су, након првог дијела разговора, изразили оптимизам у погледу постизања договора о већини питања која ће се наћи на дневном реду састанка лидера шест политичких парија у […]

четвртак, 8 марта, 2012 / 08:39

Предсједници ХДЗ БиХ и СДА Драган Човић и Сулејман Тихић наставиће данас у Оџаку разговоре о проблему Мостара и осталим неријешеним питањима у БиХ.

Човић и Тихић синоћ су, након првог дијела разговора, изразили оптимизам у погледу постизања договора о већини питања која ће се наћи на дневном реду састанка лидера шест политичких парија у БиХ који ће бити одржан у петак, 9. марта у Бањалуци.

"БиХ се налази у финишу политичких договарања", рекао је Тихић синоћ након састанка делегација СДА и ХДЗ БиХ у Оџаку, изразивши наду да ће се политички лидери шест политичких партија на састанку у Бањалуци договорити о питањима војне и државне имовине, а, уколико покажу храброст и спремност, могу брзо да се договоре и о провођењу одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру "Сејдић – Финци".

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић изразио је увјерење да ће у Бањалуци бити постигнут договор о свим питањима што би, како је рекао, политичаре требало да мотивише да извршну власт убудуће ослободе политичких тема, односно да Савјет министара БиХ почне агресивније да се бави економским питањима.

"До краја петог мјесеца су постављени рокови да се ријеше битна питања. Нема ниједне препреке да на вријеме не усвојимо фискални оквир у БиХ за 2012. годину, а када је у питању војна и државна имовина та питања су стављена давно у јасну форму и не видим ниједан разолог да се о овом питању не договоримо у петак", рекао је Човић.

Питање провођења одлуке "Сејдић – Финци" Човић је окарактерисао као нешто сложеније, али да се, ипак, може наћи рјешење како то не би била препрека за кандидатуру БиХ у ЕУ у јуну мјесецу ове године.

Лидери СДА и ХДЗ БиХ договорили су и да разговори о питању града Мостара буду настављени на нивоу градских одбора странака.

Састанку су присуствовали и бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и министар безбједности БиХ Садик Ахметовић, док је у делегацији ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто.

Састанак делегација ХДЗ и СДА одржава се два дана уочи састанка шест страначких лидера у Бањалуци, на којем се очекују разговори и рјешења о важним питањима попут војне имовине и провођења пресуде Европског суда за људска права у случају "Сејдић и Финци". Домаћин састанка шест лидера који ће бити одржан у Бањалуци, 9. марта, је предсједник СНСД-а Милорад Додик.