Чолак: Тражићемо изручење Дивјака

БиХ ће Министарству правде Aустрије упутити молбу за изручење пензионисани генерал некадашње Aрмије БиХ Јована Дивјака, изјавио је министар правде БиХ Бариша Чолак. Чолак је "Гласу Српске" рекао да ће молба за изручење Дивјака бити упућена путем Министарства иностраних послова БиХ након што је Министарство правде БиХ примило и посљедњи документ Тужилаштва БиХ неопходан за […]

среда, март 9, 2011 / 12:05

БиХ ће Министарству правде Aустрије упутити молбу за изручење пензионисани генерал некадашње Aрмије БиХ Јована Дивјака, изјавио је министар правде БиХ Бариша Чолак.

Чолак је "Гласу Српске" рекао да ће молба за изручење Дивјака бити упућена путем Министарства иностраних послова БиХ након што је Министарство правде БиХ примило и посљедњи документ Тужилаштва БиХ неопходан за то.

Тужилаштво БиХ од Министарства правде још у петак је затражило да упути захтјев за изручење Дивјака, али то није учињено, јер је Министарство саопштило да документација није потпуна. Чолак је потврдио да је "између осталог, недостајало и увјерење о држављанству"Дивјака.

"Овај, али и остала документа сада су комплетирана. Достављен нам је и записник о саслушању Дивјака у Тужилаштву БиХ", рекао је Чолак.

Извори блиски Министарству правде тврде да се са упућивањем молбе за изручење Дивјака БиХ одуговлачило, јер се уз документацију мора доставити и одлука тужиоца о одређивању притвора. То значи да би Дивјак у Сарајево био испоручен у пратњи полиције, дакле као ухапшени, пише сутрашњи "Глас Српске" .

Чолак каже да међу документима не постоји одлука тужиоца о одређивању притвора за Дивјака.

"У документима је записник са саслушања који би могао да се односи на случај и проблематику која се односи на догађаје у Добровољачкој улици. Одлука тужиоца о мјери притвора се шаље, ако постоји. Aко не постоји, истражни поступак се може водити и без притвора", рекао је Чолак.

Чолак је рекао да Aустрија није званично обавијестила БиХ о хапшењу Дивјака. Нејасно је како су органи БиХ, који нису ни обавијештени, уопште реаговали на овај догађај.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *