Цивилна заштита Српске помаже Турцима: О броју мртвих се нико не усуђује ни говорити

Припадници Специјализоване јединице Цивилне заштите Републике Српске за трагање и спасавање из рушевина до сада су трагали за преживјелима на четири локације у разрушеном турском граду Кахранманмарашу, али су, нажалост, присуствовали само извлачењу великог броја мртвих, изјавио је Срни замјеник директора Цивилне заштите Српске Ненад Ћук.

четвртак, 9 фебруара, 2023 / 09:40

Ћук је навео да Специјализована јединица из Републике Српске ради са припадницима Турске агенције за заштиту и спасавање који добијају информације о могућим преживјелим лицима и са њима иду на ту локацију.

"На терену ради тешка механизацију, пошто је ријеч о стамбеним зградама, гдје су бетонске плоче једна на другој. Не можете ни замислити како је све поклопљено. Раде се бушења, па се покушава помјерати плоча по плоча, како би се дошло до некога. Јуче смо били на три-четири локације и нажалост све што смо видјели је извлачење огромног броја мртвих", испричао је Ћук.

Он је навео да се о броју мртвих нико и не усуђује говорити.

Према његовим ријечима, екипа Цивилне заштите Српске данас одлази у сами центар града гдје је било и највеће разарање.

"Тешка машинерија све више долази у град. Прва два дана је владала велика конфузија, с обзиром на овако разоран земљотрес. Турци се сада боље организују, довлаче све више стамбених контејнера. Читаву ноћ смо слушали како на аеродроме слијећу авиони са хуманитарном помоћи – душецима, ћебадима, водом за пиће, хигијенским потрепштинама", каже Ћук.

Он је додао да у граду нема струје и да је комуникација отежана, а да су јуче током цијелог дана осјећали слабије потресе, што значи да се тло још није смирило.

Земљотрес магнитуде 7,8 степени Рихтерове скале, са неколико снажних накнадних потреса, погодио је у понедјељак, 6. фебруара, дијелове Турске и Сирије.

Број жртава разгорног земљотреса у Турској повећан је на 12.873, а према најновијим подацима повријеђено је 62.937 људи, саопштено је из Агенције за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама.