Четвртина Печата са Бранковог кола, припала и Милану Ракуљу

Престижна награда Бранковог кола за најбоље пјесничке књиге на српском језику – "Печат вароши сремскокарловачке", равноправно је припала ове године Андрији Радуловићу, Ивану Деспотовићу, Дајани Петровић, те Милану Ракуљу из Бање Луке.

понедељак, 1 новембра, 2021 / 12:31

Награда ће лауреатима бити свечано уручена на дан рођења Бранка Радичевића, на "Прољећним Бранковим данима 2022" у Сремским Карловцима, у најстаријој српској гимназији, гдје се пјесник школовао од 1835. до 1841. године, саопштено је из "Бранковог кола".

Један од добитника награде је Милан Ракуљ, рођен 1985. године у Ливну, који је дипломирао српски језик и књижевност на Филолошком факултету у Бањалуци, гдје живи и ствара.

Најмлађи овогодишњи лауреат, након двије књиге објављене у Бранковом колу, награду "Печат вароши сремскокарловачке" прима за трећу по реду пјесничку збирку "Разгледнице из трећег свијета".

У образложењу се наводи да је ово књига пјесничке зрелости, гдје ауторско "Ја" говори у име занемелих и беспомоћних маса на јужнословенском дијелу Балкана.

"Самородан и храбар песник, јединствен с обе стране Дрине", пише у образложењу жирија Бранковог кола.

У тексту се наводи да синтагму "трећи свијет" у Ракуљевој књизи треба посматрати најмање на два нивоа – као колонијални амбијент, афрички или балкански свеједно, али и као један од "три свијета" у БиХ, у којој се јавни живот одвија на медијски изазваним и никад завршеним етничким подјелама и замкама, иако сви говоре истим језиком и живе под истим небом, на истој ораници.

Награђена књига "Разгледнице из трећег свијета" Милана Ракуља представља огромно освјежење са великим улогом и буквално оживљавање балзамованог мртвила на нашим пјесничким просторима, пише у образложењу.

Дајана Петровић, рођена 1981. године у Славонском Броду, завршила је богословију на Београдском универзитету, а живи у Ваљеву.

"Печат вароши сремскокарловачке" добила је за четврту по реду књигу "Песма је дошла по мене", која садржи 89 пјесама о пјесми, о надахнућу, о чину стварања, пјесничком над-језику, о пјеснику на овом и оном свијету, о поезији и ријечи, о Богу и пјесми.

Иван Деспотовић, рођен 1978. године у Београду, дипломирао је на катедри за Општу књижевност и теорију на Филолошком факултету у Београду, а награду "Печат вароши сремскокарловачке" добио је за књигу изабраних и нових пјесама "Плава књига", која је његова седма по реду књига поезије, уз пет прозних.

Андрија Радуловић, рођен 1970. године у Подгорици, студирао је историју на Универизету Црне Горе, а студије разредне наставе завршио у Новом Саду.

Објавио је десетак пјесничких књига од којих је најновија "Генерал и ласта", која је издата у Црној Гори, овјенчана "Печатом вароши сремскокарловачке".

Одлуку о наградама је донио данас жири Бранковог кола у саставу Крстивоје Илић, Јелена Алексић и предсједник жирија Ненад Грујичић.