Шмит у Савбезу УН, Додик каже да је то апсурд, на који ћемо се сагети испод радара

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је извјештај Савјету безбједности Кристијана Шмита још један апсурд у којем извјештај поднеси неизабрани дипломата.

понедељак, 1 новембра, 2021 / 12:28

"То говори да је свијет у нереду. Ми нећемо средити свијет, можемо само да извлачимо закључке и да се сагнемо испод радара, али да не дозволимо да поред нас прођу прилике и да нас заплаше на основу ‘славе’ стечене на ранијој строгоћи", рекао је Додик за "Политику".

Додик је оцијенио да је невјероватно мијешање изасланика САД за западни Балкан Габријела Ескобара и озбиљан дипломатски безобразлук.

"Нама и не требају они на које он може да утиче и каже им шта да раде. Разумијем моћ Америке, шта све могу и шта су све радили. Али људи овдје морају да се ослободе притиска. Немам ни један проблем са Американцима у свијету, али и они морају да размисле зашто су већ у деценијама у проблему са Србима овдје", истакао је Додик.

Он је додао да се Американци држе излобираних политика и истрајавају на политици која је потпуно погрешна за ове просторе.

Додик је указао да америчким представник задужен за изборну реформу у БиХ Метју Палмер предлаже да се у БиХ укине етнички предзнак.

"Да престанемо да будемо Срби. Њима је прихватљиво да се зовемо национална група Американци ће рећи да хоће мултиетничку земљу. Занимљива би била мултиетничност без Срба и Хрвата", рекао је Додик.

Он је навео да му уопште није разумски појмљиво шта они хоће, изузев што му се чини да је овдје ријеч о експерименту.

"Позивају се на причу о економији, а затворили су нам све могућности да изађемо на свјетско економско тржиште. У томе и лежи њихова моћ, али и то се промијенило", рекао је Додик.

Он је нагласио да је Вашингтон, сем војног, био политички и финансијски центар, а да то више није доминантно.

"Зато су нервозни, па враћају своју улогу на ригидан начин фаворизујући Бошњаке. Америку морамао уважавати, али она се не показује као објективан посредник. Често падну у искушење да намећу диктате. Они су и креирали нестабилност. Нису дозволили домаћим актерима да праве свој компромис. Наметали су непримјењива рјешења", рекао је Додик.