Церић: Прихваћена турска иницијатива

Сабор Исламске заједнице у БиХ прихватио је текст споразума о обнављању јединства Исламске заједнице на територији Србије и сада преостаје да га Србија прихвати као једино могуће рјешење, рекао је поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић. Церић је захвалио Исламској заједници Турске што се укључила у рјешавање питања у обнављању јединства Исламске заједнице у […]

недеља, 20 новембра, 2011 / 10:38

Сабор Исламске заједнице у БиХ прихватио је текст споразума о обнављању јединства Исламске заједнице на територији Србије и сада преостаје да га Србија прихвати као једино могуће рјешење, рекао је поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић.

Церић је захвалио Исламској заједници Турске што се укључила у рјешавање питања у обнављању јединства Исламске заједнице у Санџаку и рекао да очекује "да ће Београд схватити озбиљно и добронамјерно турску иницијативу и да ће она осигурати стабилност не само Србије већ и региона".

Предсједник Сабора Сафет Софтић изјавио је за "Дневни аваз" да је на јучерашњем засједању усвојен закључак у којем се званично подржавају активности Исламске заједнице, те додао да Сабор очекује да ће Турска, која је практично медијатор споразума о обнављању Исламске заједнице у Србији, са властима у Београду коначно довести до потписивања споразума.

Поглавар Исламске заједнице у Србији санџачки муфтија Муамер Зукорлић, који је присуствовао Сабору, подржао је иницијативу за обнављање Исламске заједнице у Србији, оцијенивши веома важном подршку Сабора Исламске заједнице у БиХ приједлогу споразума о враћању јединства Исламске заједнице у Србији у јавности познатом као "Турска иницијатива".

Иницијативу о обједињавању Исламске заједнице и јединству муслимана у Србији покренуо је Дијанет Турске. Споразум предвиђа укидање Ријасета Исламске заједнице Србије на чијем је челу Адем Зилкић. Предвиђено је и да Зилкић и муфтија Муамер Зукорлић одступе са садашњих функција, уз обавезу да се неће кандидовати на изборима који би за врховног поглавара требало да буду расписани до краја године.

На иницијативу Турске, споразум је утаначен на релацији Анкара, Сарајево, Београд с тим што су српску страну неформално представљали министри Сулејман Угљанин и Расим Љајић.

Поглавар Исламске заједнице Србије Адем Зилкић свој потпис на документу о поновном јединству муслимана у Србији условљава равноправним третманом Исламске заједнице на чијем челу се до сада налазио. "Исламску заједницу сада уједињују они који су је прије четири године цијепали, мислим на политичаре из Новог Пазара и Сарајева. О тим преговорима сам чуо, али у њих до сада нисам био укључен", рекао је раније Зилкић.