Бугарска: За демонтажу реактора 1,1 милијарди евра

За демонтажу прва четири реактора једине бугарске нуклеарке "Козлодуј", који су ван употребе, неопходно је више од 1,1 милијарди евра, саопштио је члан групе за демонтажу Владимир Лозанов. Он је додао да је у фонду за те намјене тренутно обезбијеђено мање од половине средстава. "Зграде енерго-блокова, подземна комуникација и опрема остају, јер су повезани са […]

недеља, 5 јуна, 2011 / 12:10

За демонтажу прва четири реактора једине бугарске нуклеарке "Козлодуј", који су ван употребе, неопходно је више од 1,1 милијарди евра, саопштио је члан групе за демонтажу Владимир Лозанов.

Он је додао да је у фонду за те намјене тренутно обезбијеђено мање од половине средстава. "Зграде енерго-блокова, подземна комуникација и опрема остају, јер су повезани са петим и шестим реактором који раде", рекао је Лозанов новинарима.

Бугарска атомска централа састављена је из шест реактора, али су прва четири, јачине од по 440 мегавата на приједлог Европске комисије затворена из безбједносних разлога непосредно прије уласка земље у ЕУ. Иако су ван експлоатације, они још нису демонтирани.

У оптицају се налазе пети и шести реактор, новије руске производње, јачине од по 1.000 мегавата за које Европска комисија сматра да не представљају безбједносни проблем.

Два активна реактора прошле године обезбиједила су 38 одсто потреба Бугарске за електричном енергијом.Оставите одговор