О реформи правосуђа од сутра структурално!

Структурални дијалог са ЕУ о реформи правосуђа у БиХ, који су договорили предсједник Републике Српске Милорад Додик и високи представник ЕУ за спољну политику и безбједности Кетрин Ештон, почеће сутра у Бањалуци. У структуралном дијалогу, који ће сутра отворити европски комесар за проширење Штефан Филе, учествоваће представници власти РС, ЕУ, ФБиХ и нивоа БиХ. Први […]

недеља, јун 5, 2011 / 11:57

Структурални дијалог са ЕУ о реформи правосуђа у БиХ, који су договорили предсједник Републике Српске Милорад Додик и високи представник ЕУ за спољну политику и безбједности Кетрин Ештон, почеће сутра у Бањалуци.

У структуралном дијалогу, који ће сутра отворити европски комесар за проширење Штефан Филе, учествоваће представници власти РС, ЕУ, ФБиХ и нивоа БиХ.

Први дан структурални дијалог требало би да се води на политичком нивоу и присуствоваће му Филе, предсједник Додик, предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић, министар правде РС Џерард Селман и министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Жељка Цвијановић.

Састанку би првог дана требало да присуствују министар правде БиХ Бариша Чолак, министар безбједности БиХ Садик Ахметовићем, представници Високог судског и тужилачког савјета БиХ, директор Дирекције за Европске интеграције БиХ Невенка Савић, те амбасадор БиХ при ЕУ Осман Топчагић.

Из Савјета министара БиХ раније је саопштено да ће Чолак предсједавати структуралним дијалогом, који ће се водити у склопу Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ и ЕУ.

Током другог дана дијалога о реформи правосуђа дискутоваће експерти, а овом састанку, осим ресорних министара, требало би да присуствују и савјетник министра правде РС Никола Ковачевић, начелник Одјељења у Министарству правде РС за казнено-поправне установе Душко Шаин, помоћник министра за економске односе РС Борис Тучић, декан и професор Правног факултета Бањалука Витомир Поповић и Сњежана Савић, правни експерт Мирослав Микеш, савјетник предсједника РС Славко Митровић, те директор Центра за истраживање ратних злочина РС Јанко Велимировић.

Народна скупштина РС усвојила је закључке којима се дефинише став парламента послије постигнутог договора са ЕУ о вођењу дијалога о реформи правосуђа, те препоруке којима се одређују краткорочне и дугорочне акције током реформи, док је Влада РС припремила документ који представља основу за расправу.

Представници РС ће инсистирати на бржем процесуирању ратних злочина, а посебно злочина над српским становништвом који нису доспјели до судова, престанку ретроактивне примјене Кривичног закона БиХ и раздвајању апелационе надлежности Суда БиХ.

Експертски тим из РС у предстојећем дијалогу са ЕУ очекују да ће први резултат структуралног дијалога о реформи правосуђа у БиХ бити рјешавање питања Суда БиХ и закључак да нема основа за оснивање врховног суда БиХ.

Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић рекао је да је предвиђено да се на почетку структуралног дијалога разматрају питања стратегије правосуђа БиХ, процесуирања ратних злочина, као и питање буџетирања правосудних институција, функционисања и координације правосудног система.

Министар правде РС Џерард Селман рекао је да ће Српска у понедјељак отворити сет питања која се односе на начин оснивања и финансирања правосудних институција у БиХ, односно Суда и Тужилаштва БиХ, питање функционисања Уставног суда БиХ у дијелу апелационе надлежности, те питање формирања, функционисања, састава, избора и надлежности Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

Селман је рекао да ће на скупу бити отворено и питање које се односи на унутрашњу структуру ентитетских правосудних институција, истичући да је РС у потпуности заокружила тај систем и да задња судска инстанца у остваривању права јесте Врховни суд РС и ништа преко тога.

Члан тима РС у предстојећем дијалогу са ЕУ о реформи правосуђа и савјетник министра правде РС Никола Ковачевић рекао је да ће у документу који ће бити представљен током структуралног дијалога бити наведено да у правосуђу утемељење у Уставу БиХ има једино Уставни суд БиХ, док све остале правосудне институције треба да буду у надлежности ентитета, јер су организоване и регулисане ентитетским уставима.

Он је истакао да су Суд и Тужилаштво БиХ успостављени наметнутим одлукама високог представника, чиме је прекршен Устав БиХ, те да у том случају није било искључиве сагласности ентитета, што подразумијева и промјену устава на свим нивоима.

Предсједник РС Милорад Додик и Кетрин Ештон постигли су 13. маја у Бањалуци договор о отварању структуралног дијалога о питањима рада и функционисања правосуђа у БиХ. Ештонова је тада најавила да ће ЕУ формирати комисију која ће анализирати ра­д правосудних институција БиХ, на чијем челу ће бити Штефан Филе, а која ће на крају свог рада дати препоруке за рјешавање недостатака у правосудном систему БиХ.

Народна скупштина РС усвојила је 31. маја Одлуку о стављању ван снаге Одлуке о расписивању референдума у РС о наметнутим законима високих представника у БиХ, а посебно о Суду и Тужилаштву БиХ. Власти Српске су се за одгађање референдума и пратећих аката за његово одржавање одлучили имајући у виду да је у разговору са представницима ЕУ оцијењено да он за сада није неопходан.0 КОМЕНТАРА

  1. Сада че Миле да покаће своје високе дипломатске способности 😀 Већ је сређено да се тушба за зграду Владе пребаци на његово ентитетско тужилаштво. Процес ће завршити убрзано грљењем и љубљењем са судијама B-)

  2. Sve će prihvatiti, i vrhovni sud bih, i sv na našu štetu, za zamjenu da se ne tjera on sudski.
    Pa , on je nas krao, zato će ga stranci nagraditi.A što nas zadužuju, što smo ekonomski krahirali, nikom ništa.
    Ne bi bio problem da nas samo on krade, ali svaki šarafić u vlast je kriminalac.Direktor škole uzima za posao učiteljici i po nekoliko hiljada maraka.

Оставите одговор