БиХ: За двије године 8% грађана остало без посла

Од почетка глобалне економске кризе крајем 2008. године до марта ове године, осам одсто грађана БиХ је изгубило посао, објавио је Центар за истраживање тржишта БиХ. У истраживању Центра наводи се да је криза на неки други начин негативно утицала на 57 одсто испитаних, и то кроз смањења плата, укупних прихода и кашњење плате. "Највећи […]

недеља, јун 5, 2011 / 11:34

Од почетка глобалне економске кризе крајем 2008. године до марта ове године, осам одсто грађана БиХ је изгубило посао, објавио је Центар за истраживање тржишта БиХ.

У истраживању Центра наводи се да је криза на неки други начин негативно утицала на 57 одсто испитаних, и то кроз смањења плата, укупних прихода и кашњење плате.

"Највећи проценат лица која су остала без посла у овом периоду су имале завршено средњошколско образовање, најчешће трогодишње. Лица са факултетским и постдипломским образовањем готово нису остајала без посла (тек један одсто), али спадају у категорију која је доживјела највећи пад прихода", наводи се у извјештају.

Истиче се да се запослени грађани сада мање плаше да ће остати без посла него што је то било у прољеће 2009. године, те да је њихов број мањи за 20 одсто у односу на период од прије двије године.

У извјештају се наводи да се четири од пет становника БиХ суочава са проблемима који су посљедица економске кризе, те да двије трећине испитаних сматрају да ће тренутна криза у БиХ трајати још најмање три године, пише сарајевско "Ослобођење".

Пројект менаџер за макроекономски ситем Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран оцијенио је да економска ситуација у наредне три године неће бити добра, али да ће прије тога БиХ превазићи рецесију.Оставите одговор