Петрич: Неопходна промјена Вашингтонског споразума

Бивши високи представник у БиХ Волфганг Петрич позвао је на промјену Вашингтонског споразума како би се Федерација БиХ по унутрашњем уређењу приближила Републици Српској и истовремено побољшао политички положај Хрвата. Петрич истиче да је криза у БиХ узнапредовала и да пријети даљом ескалацијом због чега предлаже предузимање акције међународне заједнице и домаћих институција. "Прије свега […]

недеља, јун 5, 2011 / 12:27

Бивши високи представник у БиХ Волфганг Петрич позвао је на промјену Вашингтонског споразума како би се Федерација БиХ по унутрашњем уређењу приближила Републици Српској и истовремено побољшао политички положај Хрвата.

Петрич истиче да је криза у БиХ узнапредовала и да пријети даљом ескалацијом због чега предлаже предузимање акције међународне заједнице и домаћих институција.

"Прије свега треба прерадити Вашингтонски споразум из 1994. године којим је успостављена ФБиХ", наводи Петрич и додаје да је потребно укинути кантоне и реорганизовати ФБиХ, преноси хрватска штампа.

Према његовим ријечима, ове измјене би требало да задовоље захтјеве Хрвата у БиХ, а да се уопште не поставља питање о стварању трећег ентитета.

"Ради се о заокрету како би се вратили на прави смјер, те стабилизовали однос снага с другим политичким ентитетом – Републиком Српском", навео је Петрич у извјештају који је израдио са представником Центра за европске интеграционе стратегије Кристофом Солиозом. Петрич предлаже да ОХР настави да ради у свом правцу, али да се проведу одређене промјене.Оставите одговор