Брамерц Србији: Нађите ми Младића

ХАГ – Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц поновио је пред посланицима холандског парламента да „условљавање и притисак” остају кључни за хапшење оптужених бјегунаца, а нарочито Ратка Младића. У говору пред Одбором за европске послове парламента у Хагу, Брамерц је рекао да су Младић и други бегунац Горан Хаџић „у домашају” власти Србије. Брамерц је […]

среда, октобар 6, 2010 / 18:22

ХАГ – Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц поновио је пред посланицима холандског парламента да „условљавање и притисак” остају кључни за хапшење оптужених бјегунаца, а нарочито Ратка Младића.

У говору пред Одбором за европске послове парламента у Хагу, Брамерц је рекао да су Младић и други бегунац Горан Хаџић „у домашају” власти Србије.

Брамерц је поново назначио да у Србији постоји политичка воља за хапшење Младића, али и да на оперативном нивоу и даље има препреке да се то оствари, те да бјегунци имају „мреже за подршку”.

Одговарајући на питања посланика да ли је сарадња довољна за даље приближавање Србије ЕУ, Брамерц је казао да он „не доноси политичке одлуке, већ износи констатације на основу којих владе могу да донесу одлуке”.

Додао је и да не види проблем у свакодневној сарадњи Београда у вези са приступом свједоцима, архивама и документима, већ у томе што бјегунци још нису ухапшени.

Хапшење бјегунаца остаје „највиши приоритет” хашког тужилаштва, нагласио је Брамерц.

Подсјећајући да је Младић на слободи 15 година после геноцида над Муслиманима у Сребреници, за који је оптужен, главни тужилац је оценио да би нехапшење бившег команданта Војске Републике Српске било „црна мрља за међународну правду”.

Поновио је да је љетос српским властима дао препоруке за унапређење метода и ресурса потраге након што се показало да нису дале резултате информације из истраге које су прошлог децембра побудиле његов „оптимизам”.

Нагласио је да су власти у Београду те препоруке усвојиле, али да је потребно вријеме за њихово спровођење.

Главни тужилац најавио је и да ће у новембру посјетити Београд прије него што извјештај о сарадњи Србије Савету безбједности УН 6. децембра у Њујорку.

После Брамерца који је одговарао и на питања посланика, данас поподне ће пред истим одбором о перспективи приближавања Србије ЕУ говорити европски комесар за проширење Уније Штефан Филе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *