ЕУ тражи скупљи кинески јуан

БРИСЕЛ – Широм свијета државе раде на спречавању раста вриједности свог новца, што су монетарни званичници назвали приближавањем "међународног валутног рата.” ЕУ, међутим, стоји по страни и мало је вјероватно да ће интервенисати и смањити цијену евра. Вођи ЕУ се јавно жале да је евро сувише јак у односу на кинески јуан и кажу да […]

среда, 6 октобра, 2010 / 18:33

БРИСЕЛ – Широм свијета државе раде на спречавању раста вриједности свог новца, што су монетарни званичници назвали приближавањем "међународног валутног рата.”

ЕУ, међутим, стоји по страни и мало је вјероватно да ће интервенисати и смањити цијену евра.

Вођи ЕУ се јавно жале да је евро сувише јак у односу на кинески јуан и кажу да је то кључна трговинска невоља за 16 земаља које користе заједничку валуту. Али, аналитичари кажу да Брисел неће ићи даље од приче.

Европска централна банка остаје сумњичава према интервенцији – куповини и продају валута да би се утицало на курс – док вођи ЕУ хвале Кину зато што је најавила да ће купити дио грчког дуга, што је потез који ће прије ојачати него ослабити евро.

На јучерашњем састанку у Бриселу са кинеским премијером Ваном Ђиабаом водећи економски званичници еврозоне су затражили „значајно и широко засновано” поскупљење јуана.

Међутим, нису препоручили никакве одређене мјере мада је последњих седмица евро – за разлику од долара – оштро скочио у односу и на јуан и на долар, и то после кинеске објаве 19. јуна да ће дозволити тржишту да одлучује о вриједности јуана.

Предсједник Европске централне банке Жан-Клод Трише и шеф еврозоне задужен за монетарна питања ЕУ Оли Рен састали су се са кинеским премијером на Европско-азијском самиту 48 држава у Бриселу.Оставите одговор