Босић: Захтјев за чланство у ЕУ има унутрашњеполитички значај у БиХ

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић изјавио је да иницијативу за подношење апликације БиХ за чланство у ЕУ посматра позитивно, без обзира на то да ли ће бити проглашена кредибилном или не. "Подношење апликације има унутрашњи политички значај у БиХ с обзиром на то да је потребно створити утисак да се крећемо […]

петак, 5 фебруара, 2016 / 12:37

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић изјавио је да иницијативу за подношење апликације БиХ за чланство у ЕУ посматра позитивно, без обзира на то да ли ће бити проглашена кредибилном или не.

"Подношење апликације има унутрашњи политички значај у БиХ с обзиром на то да је потребно створити утисак да се крећемо напријед у процесу приступања. Застој на том путу или политички вакуум могу продубити унутрашњу политичку кризу", навео је Босић.

Према његовим ријечима, БиХ треба да 15. фебруара поднесе пријаву за пријем у ЕУ ако то прихвата Холандија, земља предсједавајућа ЕУ.

"Вјерујем да ће Њемачка и Велика Британија схватити унутрашњу потребу БиХ за тим чином", рекао је Босић за сарајевско "Ослобођење".

Босић, који је и лидер СДС-а, оцијенио је као надреалну ситуацију у вези са попуњавањем Савјета министара БиХ кандидатима СББ-а БиХ.

"Не зна се је ли /Бакир/ Даутбашић предложен као кандидат за министра зато што су знали да ће бити ухапшен или је ухапшен зато што је предложен за министра", рекао је Босић и изразио наду да овај проблем неће ескалирати до рушења парламентарне већине.

Не улазећи у то да ли су лидер СББ-а Фахрудин Радончић и кандидат ове странке за министра у Савјету министара БиХ Бакир Даутбашић криви, Босић је као једну од могућности да се тренутна ситуација разријеши навео да СББ предложи новог кандидата.