Бореновић у Америци са Карлом Билтом, претходником Кристијана Шмита

– Превазилажење кризе у БиХ могуће је само уз поштовање Дејтонског споразума и пуно прихватање уставне позиције Републике Српске што представља основ за изградњу трајне стабилности и напретка у БиХ – рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић током престижног међународног форума у Мајамију.

субота, 26 фебруара, 2022 / 19:08

Бореновић учествује у дискусији на тему очувања стабилности и развоја демократије у источној и централној Европи.

Говорећи као уводничар на панелу о опасностима урушавања демократије, Бореновић је нагласио да је у етнички подијељеним друштвима контроверзно тражити спољну подршку за рјешења која нису претходно постигнута унутрашњим дијалогом и компромисом, те да та врста страног ангажмана, попут оног којим се намећу закони, може само да продуби подјеле.

– У том смислу, евентуално добронамјерни могу бити само они спољни фактори који охрабрују унутрашња рјешења, подржавају оснаживање институција, посебно правосудних у чијој су реформи и учествовали, достизање европских стандарда и који прихватају поштовање дејтонске структуре као императив за одрживост, а затим и чланство у ЕУ – додао је Бореновић.

Бореновић је рекао да власт у БиХ користи различите спољне факторе као изговор којим оправдавају своје неуспјехе и катастрофалне резултате.

– За њих је страни ангажман на осјетљивим унутрашњим питањима пожељан, јер им пружа изговор да додатно радикализују унутрашње односе и скрећу пажњу јавности са свог неуспјеха да изграде успјешно друштво и институције, које слабе и злоупотребљавају трошећи ненамјенски јавне ресурсе, тако купујући подршку за останак на власти. Сигуран сам да ће избори у октобру све промијенити, те ћемо умјесто тренутног несистема градити јак вриједносни систем – навео је Бореновић.

Током Форума предсједник Бореновић се сусрео са бившим шведским премијером и бившим високим представником за БиХ Карлом Билтом са којим је разговарао о политичкој ситуацији у БиХ, укључујући посљедњу политичку кризу узроковану наметањем Инцкове одлуке.

Форум у Мајамију организују шведска Фондација Јарл Хјалмарсон и амерички Флорида интернационални универзитет, а на њему учествују представници из земље домаћина, САД, Шведске, Русије, Украјине, Канаде, Пољске, Њемачке, Грузије, Норвешке, Бјелорусије и других земаља.Оставите одговор