Боливија признала Палестину у границама из 1967. године

Боливија је објавила да је признала Палестину као суверену државу у границама из 1967. године, пренијели су израелски медији. Како је известила палестинска новинска агенција Маан, боливијски предсједник Ево Моралес је то саопштио на самиту јужноафричког трговинског блока Маркусор у Бразилу. Боливија се на тај начин придружила Бразилу и Аргентини. Мореалес је прецизирао да је […]

субота, 18 децембра, 2010 / 14:22

Боливија је објавила да је признала Палестину као суверену државу у границама из 1967. године, пренијели су израелски медији.

Како је известила палестинска новинска агенција Маан, боливијски предсједник Ево Моралес је то саопштио на самиту јужноафричког трговинског блока Маркусор у Бразилу.

Боливија се на тај начин придружила Бразилу и Аргентини. Мореалес је прецизирао да је Боливија признала државу Палестину у границама из 1967, што заправо значи – на Западној обали, источном Јерусалиму и појасу Газе.

Те територије је Израел освојио у шестодневном рату 1967. године.

Палестински предсједник Махмуд Абас је поздравио такву одлуку, захваливши се Моралесу на подршци Палестинцима.

Израелско Министарство спољних послова је осудило признање, упозоривши да то неће да помогне мировном процесу.

„Ми се противимо акцијама које могу да одлуче резултате преговора прије него што су почели. Потез попут тог не охрабрује Палестинску управу да се врати за преговарачки сто”, наведено је у саопштењу министарства.

Друге јужноамеричке земље су признале Палестину у последњих неколико недеља, а Уругвај ја најавио да ће то да уради почетком следеће године.

Догодило се то у тренутку застоја у мировним преговорима јер палестинска страна неће да преговора док Израел не продужи мораторијум на изградњу у јеврејским насељима на окупнираној Западној обали.

САД су недавно одустале од покушаја да убиједе Израел да то учини и сада настоје да посредују индиректним преговорима али их арапска страна одбија док не добије понуде Вашингтона и гаранције да ће преговори бити засновани у границама из 1967.

Израел је у међувремену оштро осудио Норвешку што је унаприједила статус палестинских представника у Ослу у дипломатску делегацију. У последњих неколико мјесеци неколико земаља је унапредило статус палестинских представника.

Прво су то учиниле САД, коментаришу израелски медији, а слиједиле Француска, Шпанија и Португалија.

Палестинска страна очито тражи алтернативе мировним преговорима а једна је, како је Абас,отворено рекао, захтјев за проглашењем независне Палестине у УН.

Независна Палестина је унилатерално проглашена 1988. године у Алжиру, а од тада ју је признало више од 100 земаља.Оставите одговор