Боцан Харченко: Природно је да Србија и РС имају сарадњу

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Александар Боцан Харченко изјавио је данас да нема осјећај да предсједник Републике Српске Милорад Додик својом изјавом да РС и Србија треба да чине јединствен привредни, културни и духовни простор поткопава државност БиХ. "Што се тиче РС као ентитета и Србије, природно је да ту има додатне могућности за развој […]

недеља, фебруар 13, 2011 / 18:27

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Александар Боцан Харченко изјавио је данас да нема осјећај да предсједник Републике Српске Милорад Додик својом изјавом да РС и Србија треба да чине јединствен привредни, културни и духовни простор поткопава државност БиХ.

"Што се тиче РС као ентитета и Србије, природно је да ту има додатне могућности за развој културних и свих других веза, а да то не буде на уштрб државности БиХ", рекао је Боцан Харченко на сесији Круга 99 у Сарајеву.

Руски амбасадор је рекао да добри односи РС и Србије могу допринијети побољшању ситуације у БиХ и региону.

Подсјетивши на активан дијалог Предсједништва БиХ, предсједника Хрватске Иве Јосиповића и предсједника Србије Бориса Тадића, Боцан Харченко је истакао да је стварање јединственог економског, привредног, културног, али и политичког простора нешто чему теже и ЕУ и њени стратешки партнери.

Боцан Харченко је нагласио да Балкан и БиХ имају дугорочно важну улогу за Русију и њену спољну политику.

Подсјећајући да је Русија укључена у политичку стабилизацију БиХ као стална чланица Савјета безбједности УН, чланица Савјета за провођење мира те гарант Дејтонског споразума, Боцан Харченко је истакао да његова земља том задатку прилази са пуном одговорношћу и озбиљношћу.

"Пажљиво водимо рачуна о интересу земље партнера", рекао је Боцан Харченко, додавши да Русија нема намјере да намеће своје интересе и своје виђење унутрашњег уређења БиХ.

Према његовим ријечима, актуелно питање формирања власти у БиХ потпуно је унутрашња ствар у шта се Русија неће мијешати.

"У смислу политичких и економских односа желимо да се власт формира што прије", поручио је Боцан Харченко.

Истичући да Русија поштује интегритет БиХ, Боцан Харченко је изразио жељу да његова земља и са Федерацијом БиХ оствари активну сарадњу какву има са РС.

Према његовим ријечима, руска спољна политика на глобалном плану тражи одговарајућу улогу и мјесто у стварању новог међународног система са више центара одлучивања.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *