Отишао Мубарак, шта послије ?

Француски премијер Франсоа Филон рекао је током посјете Саудијској Арабији да је збацивањем египатског предсједника Хоснија Мубарака почело ново доба у Египту и да је ријеч о догађајима које нико није могао предвидјети. "Ток историје се убрзава. Одлазак Мубарака отворио је нову страницу за Египат", рекао је Филон, не желећи да коментарише могућност домино ефекта […]

недеља, фебруар 13, 2011 / 22:41

Француски премијер Франсоа Филон рекао је током посјете Саудијској Арабији да је збацивањем египатског предсједника Хоснија Мубарака почело ново доба у Египту и да је ријеч о догађајима које нико није могао предвидјети.

"Ток историје се убрзава. Одлазак Мубарака отворио је нову страницу за Египат", рекао је Филон, не желећи да коментарише могућност домино ефекта у арапском свијету након збацивања предсједника Туниса Зине Ел Абидина Бен Алија, који је потражио уточиште у Саудијској Арабији.

Филон је рекао новинарима да је са својим домаћинима крунским принцом и министром одбране Султаном бин Абдулом Азизом и министром унутрашњих послова принцом Неџефом разговарао о догађајима у Египту, након збацивања Мубарака.

Француски премијер је истакао да је збацивање Мубарака изненадило све земље свијета.

"Морамо имати на уму да ниједан посматрач, ниједна влада у било којој земљи није могла да предвиди овакав ток догађаја", рекао је Филон, који је такође са домаћинима разматрао застој у блискоисточном мировном процесу, те ситуацију у Либану и Ирану.

Филон је раније, на француском носачу авиона у близини саудијске луке Џеда у Црвеном мору, поздравио "храброст" Мубарака због одлуке да се повуче и истакао његов допринос у мировном процесу на Блиском истоку.

"Француска жели да истакне храброст Мубарака у доношењу тако важне одлуке", рекао је Филон, апелујући на нове власти у Египту да проведу реформе како би та земља постала истински "слободно и плуралистичко друштво".

Филон је такође похвалио храброст египатског народа, рекавши да "заслужује свако дивљење и поштовање".

У међувремену, Саудијска Арабија, близак савезник Мубарака, поздравила је "мирну предају власти" у Египту, изражавајући наду да ће војне снаге Египта донијети мир и стабилност, саопштено је из владе, преноси државна новинска агенција СПА.

"Ријад ће наставити да подржава напоре у циљу формирања владе која ће испунити жеље и надања братског египатског народа у смислу безбједности, стабилности и економског просперитета", наводи се у саопштењу.

Саудијска Арабија, најмоћнији играч на Блиском истоку, нада се да ће Египат "наставити да игра своју историјску арапску, исламску и међународну улогу", истиче се у саопштењу.Оставите одговор