Бјелорусија опорезује незапослене

Бјелоруски предсједник Александар Лукашенко увео је порез на незапосленост у износу од 300 евра за свакога ко је незапослен дуже од шест мјесеци. Како би своје људе мотивисао да што прије нађу посао, Лукашенко је потписао указ о "спречавању социјалне зависности", пише Москоу Тајмс. Циљ указа је да подстакне људе да се укључе у радне […]

четвртак, април 9, 2015 / 20:30

Бјелоруски предсједник Александар Лукашенко увео је порез на незапосленост у износу од 300 евра за свакога ко је незапослен дуже од шест мјесеци.

Како би своје људе мотивисао да што прије нађу посао, Лукашенко је потписао указ о "спречавању социјалне зависности", пише Москоу Тајмс.

Циљ указа је да подстакне људе да се укључе у радне активности и да на тај начин учествују у финансирању државних расхода.

Документ прописује да грађани, страни држављани и особе без држављанства са сталним боравком у тој земљи, који не учествују у финансирању јавне потрошње или у њеном финансирању учествују мање од 183 календарских дана током обрачунског пореског периода (фискалне године) у обавези су да плате изречену суму.

Уводећи “порез на незапосленост“, Лукашенко враћа термин „социјалног паразитизма“ из социјализма, а све у циљу кажњавања оних који намјерно не желе да раде.

Овог пореза су ослобођени млађи од 18 година, а такође су ослобођени и радно неспособни грађани, инвалиди, жене преко 55 и мушкарци преко 60 година.

Противници овакве одлуке скупљају потписе, сматрајући да држава треба да им обезбједи услове да раде а не да их тјера на принудни рад који како сматрају, може да нареди једино суд.

Бјелорусија се борила да пронађе довољно радника како би попунила радна мјеста. А колики је проблем имала са мањком запослених, показује и чињеница да су 2012. године увели мјеру у неким секторима, гдје се не дозвољава раднику да напусти своје радно мјесто. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *