Бивши радници Насе возе до Мјесеца за 1,4 милијарде долара

Група бивших званичника америчке Насе основала је приватну фирму која намјерава да пошаље двоје људи на Мјесец по цијени од 1,4 милијарде долара. Компанија "Голден спајк" саопштила је да ће искористити постојећу технологију за ракету и капсулу и да ће покушати да обави прво лансирање до краја деценије. Ова фирма је једно од неколико нових […]

петак, 7 децембра, 2012 / 10:39

Група бивших званичника америчке Насе основала је приватну фирму која намјерава да пошаље двоје људи на Мјесец по цијени од 1,4 милијарде долара.

Компанија "Голден спајк" саопштила је да ће искористити постојећу технологију за ракету и капсулу и да ће покушати да обави прво лансирање до краја деценије.

Ова фирма је једно од неколико нових приватних предузећа која се надају да ће надмашити успјех компаније "Спејс екс", која је успјела да својом ракетом превезе терет до Међународне свемирске станице.

САД су једина земља која је до сада послала људе на Мјесец, а посљедњи пут то је учињено прије 40 година. Високи трошкови и пад интересовања онемогућили су реализацију осталих планираних лунарних мисија, пренио је Би-Би-Си.

"Голден спајк" ће понудити путовања на Земљин сателит властима других држава, попут Јужноафричке Републике, Јужне Кореје и Јапана, очекујући да ће оне бити заинтересоване са научне стране, али и због националног престижа.

"Више није ријеч о томе да се буде први, него да се уђе у клуб", изјавио је Алан Стерн, директор ове компаније, која очекује да ће укупно обавити од 15 до 20 лансирања.

У фирми раде многи ветерани америчког свемирског програма. Предсједник управног одбора је Гери Грифин, директор Одјељења за летове из времена мисија "Аполо".

Међу савјетницима је бивши командир посаде свемирског шатла, менаџер и некадашњи амерички амбасадор при УН Хомер Хикам, као и холивудски режисери и бивши предсједник америчког Представничког дома Њут Гингрич.

Џонатан Мекдауел, астроном са Универзитета Харвард, који прати свемирска лансирања широм свијета, сматра да ће многе од компанија које се укључују у свемирски бизнис пропасти прије него што било шта направе.0 КОМЕНТАРА

  1. Таман колико смо добили за Телеком.

    Да смо им све исплатили да ОВЕ одвезу горе, и још један мањи кредитић да смо се задужили да им доплатимо,(почастимо) да их не враћају одозго, данас би били ко на коњу, а не под коњем.