Билт: Хаг враћа регион у прошлост

Министар спољних послова Шведске Карл Билт изјавио је синоћ да Хашки трибунал сада враћа регион Балкана превише у прошлост и да се треба окренути будућности и помирењу народа у региону. Билт је, учествујући на трибини Центра за стратешке и међународне студије (ЦСИС) у Вашингтону, рекао да се мора бити опрезан у коментарисању пресуда Хашког трибунала […]

петак, 30 новембра, 2012 / 08:26

Министар спољних послова Шведске Карл Билт изјавио је синоћ да Хашки трибунал сада враћа регион Балкана превише у прошлост и да се треба окренути будућности и помирењу народа у региону.

Билт је, учествујући на трибини Центра за стратешке и међународне студије (ЦСИС) у Вашингтону, рекао да се мора бити опрезан у коментарисању пресуда Хашког трибунала због начела независности правосуђа и додао још није прочитао посљедње пресуде хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу и Рамушу Харадинају и да треба пажљиво да их погледа.

Билт је на питање дописника Танјуга да ли има неку поруку за грађане Србије, након што је пресудама у Хагу констатовано да нико није крив за етничко чишћење у Хрватској и злочине против српских цивила на Косову, као и на спор ток истраге о трговини органима, одговорио да народима Србије, Хрватске и БиХ бол из прошлости не крају свега не би требало да блокира могућности које пружа будућност.

„Неке раније пресуде су ме мање убиједиле, неке више. За народ Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине је важно да на крају бол из прошлости не би требало да блокира могућности које пружа будућност” , казао је Билт. Према његовим ријечима, у региону је видљив напредак у односима људи, што је он поткрепио тврдњом да у посљедњих неколико година види кола са београдским таблицама широм Хрватске током љета, као и Хрвате и Словенце који воде послове у Београду.

Премијери Србије и "Косова" сједе и разговарају што је било незамисливо чак прије неколико мјесеци , додао је шведски шеф дипломатије.

Он сматра да Хашки трибунал сада има ефекат да превише враћа регион у прошлост, уз оцјену да то сада треба оставити историчарима и треба кренути у помирење у региону и међу људима који су некада живјели заједно и добро се познају.