Бијељина: Берба кукуруза при крају

БИЈЕЉИНА – Берба кукуруза на подручју општине Бијељина приводи се крају и од засијаних 28 000 хектара кукуруз је обран са 20 000, рекла је Срни стручни сарадник за пољопривреду у Одјељењу за привреду и пољопривреду општине Бијељина Јелица Радичић. Просјечан принос је око пет тона по хектару, што је за 20 одсто мање од […]

уторак, новембар 9, 2010 / 13:15

БИЈЕЉИНА – Берба кукуруза на подручју општине Бијељина приводи се крају и од засијаних 28 000 хектара кукуруз је обран са 20 000, рекла је Срни стручни сарадник за пољопривреду у Одјељењу за привреду и пољопривреду општине Бијељина Јелица Радичић.

Просјечан принос је око пет тона по хектару, што је за 20 одсто мање од очекиваног, а разлози за то су лоше временске прилике током вегетације и појава болести кукуруза, такозваног црвенила кукуруза.

Бербу кукуруза прати и сјетва пшенице, за коју је оптимални рок био октобар, али је због измијењених климатских услова продужен до половине новембра.

"Сјетва пшенице обављена је на око 80 одсто планираних површина – од 16 000 хектара до сада је засијано 12 000", рекла је Радичићева и додала да тренутно нема проблема за сјетву и даљи ток ницања.

На пољима има довољно механизације – око 600 берача кукуруза и око 5 000 трактора, а једини ограничавајући фактор било је лоше вријеме.

(СРНА)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *