Бијељина: Африрмација волонтера у локалним заједницама

У Бијељини је данас одржана регионална презентација пројекта за афирмацију и развој волонтирања у Републици Српској, чији је циљ да се 63 локалне заједнице и 400 јавних институција у Српској упозна са могућностима примјене Закона о волонтирању. "Пројекат Волонтерском легислативом до развоја локалних заједница трајаће 30 мјесеци и настојаћемо да за то вријеме најмање 30 […]

среда, октобар 17, 2012 / 12:35

У Бијељини је данас одржана регионална презентација пројекта за афирмацију и развој волонтирања у Републици Српској, чији је циљ да се 63 локалне заједнице и 400 јавних институција у Српској упозна са могућностима примјене Закона о волонтирању.

"Пројекат Волонтерском легислативом до развоја локалних заједница трајаће 30 мјесеци и настојаћемо да за то вријеме најмање 30 општина у Републици Српској усвоји локалне волонтерске политике и да се надлежни у локалним управама практично обуче за примјену тих политика", рекла је новинарима портпарол пројекта Биљана Матијевић.

Стручни сарадник у Министарству породице, омладине и спорта Републике Српске Нела Сладојевић подсјетила је да Српска још од 2008. године има Закон о волонтирању и да су у току припреме за његову измјену како би се уклониле административне препреке за организовање волонтирања.

"У досадашњим расправама најчешће замјерке изнесене су на нејасноће које изазива термин волонтера-приправника из Закона о раду, гдје се не ради о волонтерима јер у овом случају они имају личну корист јер стичу радно искуство", рекла је Сладојевићева новинарима.

Она је додала да ће се у сарадњи са Министарством рада настојати да се тај термин промијени.

Сладојевићева је најавила да ће Министарство породице, омладине и спорта ове године поводом Међународног дана волонтера 5. децембра традиционално додијелити награде најбољем волонтеру и најбољем организатору волонтирања у Републици Српској.

Према њеним ријечима, први пут ће бити организован и сајам волонтерске праксе који ће у Бањој Луци окупити све организаторе волонтирања у Српској.

Током промоције волонтирања у Бијељини речено је да су волонтери најчешће млади људи, а организатори волонтирања углавном су из невладиног сектора.

Презентација у Бијељини шеста је од 10 које ће бити одржане у оквиру овог пројекта који имплементирају Омладински културни центар Бањалука и Омладински савјет Републике Српске, уз подршку Министарства породице, омладине и спорта Српске.Оставите одговор