Билт: ЕУ неће прихватити подјелу КиМ

Европска унија неће прихватити подјелу Косова. То је порука коју Србији, кроз изјаву за ”Новости”, шаље Карл Билт, шведски министар спољних послова. Послије објављивања годишњег извјештаја Европске комисије о напретку Србије и Стратегије о проширењу, из Београда је послата јасна порука да формулација о поштовању ”територијалног интегритета” Косова није прихватљива. Међутим, Билт, који је искусни […]

среда, октобар 17, 2012 / 12:20

Европска унија неће прихватити подјелу Косова. То је порука коју Србији, кроз изјаву за ”Новости”, шаље Карл Билт, шведски министар спољних послова.

Послије објављивања годишњег извјештаја Европске комисије о напретку Србије и Стратегије о проширењу, из Београда је послата јасна порука да формулација о поштовању ”територијалног интегритета” Косова није прихватљива.

Међутим, Билт, који је искусни европски преговарач, сматра да су од српских власти претходно стигле забрињавајуће поруке о могућем рјешењу косовског проблема.

“Оно што је с наше стране веома јасно јесте да подјела Косова није опција. Видио сам да су из Београда дошле неке прилично забрињавајуће изјаве у том смислу. Мислим да је битно да у Београду у потпуности разумију да је то важан став.”

Билт каже да постоји дијалог између Београда и Брисела који је у току и да је Штефан Филе био у Београду прије неколико дана те да ће ускоро бити и других контаката на високом нивоу послије којих се очекује да ствари буду јасније.

Шведски министар спољних послова каже и да није чуо да је Шведска једна од земаља која тражи да се Србији суспендује безвизни режим.Оставите одговор