БиХ повећала извоз у Бугарску

БиХ је за осам мјесеци ове године повећала извоз у Бугарску за 143,8 одсто у односу на исти период прошле године, подаци су бугарског Националног статистичког института /НСИ/. За осам мјесеци БиХ је у Бугарску извезла робу у вриједности од 21,7 милиона лева или око 12 милиона евра, што је за 143,8 одсто у односу […]

недеља, октобар 21, 2012 / 09:33

БиХ је за осам мјесеци ове године повећала извоз у Бугарску за 143,8 одсто у односу на исти период прошле године, подаци су бугарског Националног статистичког института /НСИ/.

За осам мјесеци БиХ је у Бугарску извезла робу у вриједности од 21,7 милиона лева или око 12 милиона евра, што је за 143,8 одсто у односу на исти период 2011. године, када је извоз износио 8,9 милиона лева или око 4,5 милиона евра. Истовремено, БиХ је смањила увоз из Бугарске.

Од јануара до августа БиХ је из Бугарске увезла робу за 45,7 милиона лева или око 23 милиона евра, што је за 14,6 одсто мање у односу на исти период прошле године, када је увоз износио 53,5 милиона лева или 26,8 милиона евра.

Трговински суфицит је и даље у корист Бугара, али је са прошлогодишњих 22,3 милиона евра смањен на 12 милиона евра.

На сајту бугарског НСИ не наводи се структура увоза и извоза, али је од раније познато да Бугарска из БиХ увози кокс и угаљ, оловну руду и техничке концентрате, дијелове за конструкције, цинк, дрвени материјал, хартију, пластичну и транспортну амбалажу, капуте, пелерине и блузе, а извози нафтна уља, уља и битумен, хемијску дрвну масу, амонијак, тјестенине, флуор, хлор, бром, епоксил и епоксилне смоле и воће.

Бугарске инвестиције у БиХ, према званичним подацима, износе 10,6 милиона евра.

Главни трговински партнери Бугарске су земље ЕУ, чији је и она члан, али је, према подацима НСИ за осам мјесеци повећана и робна размјена са такозваним трећим земљама, гдје су основни трговински партнери Турска, Кина, Русија, Србија и Македонија. /

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *