Избори у Баскији и Галицији

У шпанским регионима Баскија и Галиција данас се одржавају локални избори, уз учешће око 4,5 милиона гласача. Са 2,7 милиона гласача Галиција је упориште Народне партије /ПП/, па би изборна изненађења потресла ПП и на регионалном и националном нивоу. ПП, партија десног центра, на власти је у Галицији протекле 24 године, подсјећа АП. Према резултатима […]

недеља, октобар 21, 2012 / 09:35

У шпанским регионима Баскија и Галиција данас се одржавају локални избори, уз учешће око 4,5 милиона гласача.

Са 2,7 милиона гласача Галиција је упориште Народне партије /ПП/, па би изборна изненађења потресла ПП и на регионалном и националном нивоу.

ПП, партија десног центра, на власти је у Галицији протекле 24 године, подсјећа АП.

Према резултатима анкета, шпански премијер Маријано Рахој, који је рођен у Галицији, изгубио је подршку на националном нивоу због мјера штедње.

Очекује се да ће око 1,8 милиона баскијских гласача збацити социјалистичког лидера Пачија Лопеза из регионалног парламента који броји 75 мјеста у просперитетном сјеверном региону, који граничи са Француском. Баскију већ деценијама потреса сепаратистичко насиље.

У Баскији, Социјалистичка партија на власти је од 2009. године, али се суочава са Баскијском националистичком партијом /ПНВ/ и новом коалицијом љевичарских сепаратиста под називом Еускал Ерија Билду.

Шпанија је у економским проблемима од глобалне финансијске кризе 2008. Очекује се продубљење рецесије, а 17 региона суочавају се великим дуговима.

Стопа незапослености је 25 одсто на националном нивоу, а у Галицији 21 одсто.

Шпанија је под притиском да тражи помоћ од Брисела, али посматрачи се слажу да Рахој чека да се заврше регионални избори.

Већина посматрача вјерује да ће Рахој објавити детаље о финансијској помоћи земљи одмах након избора.

Рахој током предизборне кампање није откривао да ли ће његова влада тражити националну помоћ, иако већина Шпанаца вјерује да ће то бити неизбјежно.

Шпанија је, у међувремену, договорила зајам од 100 милијарди евра од еврозоне за своје банке.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *