БиХ покреће иницијативу у вези сукцесије имовине са Хрватском

БиХ ће покренути иницијативу за одржавање састанка у Сарајеву о сукцесији имовине бивше СФРЈ на којем ће тражити да се разматра примјена анекса Г Споразума о сукцесији с обзиром да БиХ има велике проблеме око уласка у посјед имовине бивше СФРЈ у Хрватској. "То је имовина која је власништво БиХ и треба нам што прије […]

среда, 17 августа, 2011 / 19:37

БиХ ће покренути иницијативу за одржавање састанка у Сарајеву о сукцесији имовине бивше СФРЈ на којем ће тражити да се разматра примјена анекса Г Споразума о сукцесији с обзиром да БиХ има велике проблеме око уласка у посјед имовине бивше СФРЈ у Хрватској.

"То је имовина која је власништво БиХ и треба нам што прије бити враћена", рекао је замјеник министра финансија и трезора Фуад Касумовић за сарајевско "Ослобођење".

Истовремено, од Министарства правде БиХ биће затражено и постизање билатералног уговора о имовинскоправним односима између БиХ и Хрватске.

Став Владе Хрватске у вези са питањем враћања имовине која припада БиХ, а која је била власништво бивших институција СР БиХ јесте да претходно треба обавезно закључити уговор о имовинскоправним односима између двије земље.

Предложени текст уговора није добио сагласност из Републике Српске због примједби на процедуру закључивања међународних уговора, те права из Анекса Г Споразума о сукцесији, првенствено признавање и остваривање имовинских, стечених и станарских права избјеглих и прогнаних лица из Хрватске.

У Информацији о стању некретнина у Хрватској, коју је Министарству финансија доставио Сектор за провођење сукцесије бивше СФРЈ, наводе се објекти и земљиште који се налазе у Хрватској, а који су били у власништву органа бивше СР БиХ, међу којима више вила у Дубровнику, болница у Цавтату, земљишта у Сребреном, Гружу, Дубровнику…

Анексом Г је утврђено да ће приватно власништво и стечена права грађана и других правних лица бивше СФРЈ заштитити држава насљедница у складу с одредбама тог анекса.Оставите одговор