БиХ под енергетским санкцијама ЕУ

БиХ од данас је под енергетским санкцијама. Кривац је Федерација БиХ, која, за разлику од Републике Српске, није прихватила договорена законска рјешења, изјавио је директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач.

субота, 1 априла, 2017 / 20:06

БиХ од данас је под енергетским санкцијама. Кривац је Федерација БиХ, која, за разлику од Републике Српске, није прихватила договорена законска рјешења, изјавио је директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач.

Иако се чинило да је све договорено, закон који регулише област електричне енергије и гаса није усаглашен у ентитетима и на нивоу БиХ. Зато ће санкције Енергетске заједнице ступити аутоматски на снагу, поручио је директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач, који упозорава да БиХ више нико не узима озбиљно.

„Колико ја знам, а то је незванично, Република Српска је подржала закон, а Федерација је све одбила и враћа се на позиције из 2015. године, иако смо усмено све усклађивали и ускладили све до задњег детаља“, наводи Копач.

Он сматра да је могуће да под санкцијама БиХ буде онемогућен извоз струје, али не вјерује да ће до тога доћи. У питање се доводе и десетине милиона евра које су намијењене енергетском сектору у БиХ.

Премијер Федерације Фадил Новалић каже да ти ресурси ни до сада нису кориштени, а вјерује да ће ускоро бити пронађено рјешење.

„Разматрали смо који је то пут да дођемо до компромиса унутар енергетске стратегије. Проблем је и даље гас, не можемо да се нађемо по том питању, а све у вези са електричном енергијом је ријешено“, каже Новалић.

Премијерка Српске Жељка Цвијановић сматра да сви актери нису отворено и искрено разговарали о том питању, али поручује да Влада Српске неће дозволити пренос надлежности и да законско рјешење мора бити у складу са Уставом.

„Постоје рјешења којима можемо да испунимо захтјеве ЕУ, али исто тако да задржимо структуру какву имамо и да се зна ко је за шта надлежан. А све остало је манипулација да су одговорне ентитетске Владе“, каже Цвијановићева.

Ресорни министар на нивоу БиХ Мирко Шаровић сматра да је неодговорно да постигнути договор на свим странама у 99,9 одсто случаја, како каже, буде олако одбачен. Сматра да предложени закон рјешава суштинско питање надлежности на државном и ентитетском нивоу.

„Када је у питању гас, методологија за транспортну тарифу се доноси на државном нивоу, а саме тарифе у оквиру ентитета, што је суштинска подјела која је задовољавала и једну и другу страну“, каже Шаровић.

Цвијановићева подсјећа да не мора сваки приједлог ЕУ да буде усвојен бескомпромисно. Она додаје да многе чланице ЕУ нису имале само једног регулатора, па опет нису биле под санкцијама. Савјету министара поручује да уколико није способан да координише тај посао, онда у складу са договором унутар БиХ, питање усвајања закона на нивоу БиХ о регулатору, преносу и тржишту електричне енергије и гаса може бити ријешено путем механизма координације.