БиХ и даље без пописа становништва

САРАЈЕВО – Заменик директора Агенције за статистику БиХ Славка Поповић изјавила је да ће БиХ бити сигурно једина европска земља у којој попис становништва неће бити обављен у овој години, као и да се не зна када ће то бити учињено. Она је навела да Агенција за статистику БиХ ради на припремама колико је то могуће, […]

субота, април 9, 2011 / 17:30

САРАЈЕВО – Заменик директора Агенције за статистику БиХ Славка Поповић изјавила је да ће БиХ бити сигурно једина европска земља у којој попис становништва неће бити обављен у овој години, као и да се не зна када ће то бити учињено.

Она је навела да Агенција за статистику БиХ ради на припремама колико је то могуће, с обзиром да још није усвојен закон о попису становништва у БиХ, нити је почела реализација два ИПА пројекта који су намјењени набавци
опреме, односно припреми и организацији пописа, пренио је Дневни Аваз.

Почетком године експерти Еуростата израдили су процјену колико је потребно времена за припрему пописа од усвајања закона, рекла је Поповић и додала да је од усвајања закона па до почетка пописа неопходно од девет до 12 мјесеци.

Она је рекла да се у овој години максимално може очекивати спровођење пилот-пописа, што је незаобилазно у припреми пописа. Посебно питање је усвајање буџета, јер је за попис неопходно издвојити око 42 милиона КМ.

"То је стандардна цијена и подудара се са оном коју плаћају земље у региону – нешто мало више од пет евра по становнику", напоменула је Поповић.

Камен спотицања при усвајању закона је питање да ли  у пописном упитнику треба да се нађу и питања о националном, вјерском и језичком опредјељењу грађана.

Комесари ЕУ Штефан Филе и Оли Рен прошле године су тражили хитно усвајање закона о попису, истичући да без пописа неће бити могуће вођење процеса приступања БиХ ЕУ. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *