Пољска: Европа је дволична и недосљедна

ВАРШАВА – Пољска не жели да учествује у војној кампањи НАТО снага против либијског вође Моамера Гадафија због "дволичности" и недосљедности Европе у вези са људским правима, изјавио је премијер те земље Доналд Туск. Туск, чија земља преузима предсједавање ЕУ у јулу, рекао је да је Европа у опасности да о себи створи слику као […]

субота, 9 априла, 2011 / 17:30

ВАРШАВА – Пољска не жели да учествује у војној кампањи НАТО снага против либијског вође Моамера Гадафија због "дволичности" и недосљедности Европе у вези са људским правима, изјавио је премијер те земље Доналд Туск.

Туск, чија земља преузима предсједавање ЕУ у јулу, рекао је да је Европа у опасности да о себи створи слику као о блоку који се уплиће само када је у опасности снабдијевање нафтом.

"Иако постоји потреба да се бране цивили од бруталности режима зар примјер Либије није још један у низу дволичности Европе када се зна како се та иста Европа односила према Гадафију посљедњих година, па чак и мјесеци?", рекао је Туск.

Он је додао да је то један од разлога уздржаности Пољске.

"Ако желимо да бранимо народ од диктатора, репресија, мучења и затвора онда тај принцип мора бити универзалан, а не да се примјењује само када је то пригодно, профитабилно или безбједно", каже Туск.

Пољска, иначе велики савезник НАТО која је послала војнике у Ирак и која има 2 600 војника у Авганистану, сматра да нису ни национални ни интереси НАТО у опасности у Либији, заузевши веома опрезан став као и сусједна Њемачка.

"Када и у случају Авганистана и Ирака, ми ћемо донијети одлуку о војном учешћу у некој другој земљи само ако смо 100 одсто увјерени да је то апсолутно неопходно", рекао је Туск, кога чекају парламентарни избори на јесен.

Он је поновио да је Пољска подржава великодушне субвенције ЕУ за инфраструктуру у сиромашнијим чланицама у односу на залагања, која предводи Британија, за буџетским уштедама.

Пољска је највећи прималац помоћи ЕУ у региону, која чини трећину потрошње европског блока.

Разговори за наредни буџет ЕУ почеће крајем ове године када Пољска буде предсједавајући.

Туск је поновио опредјељење Пољске да уђе у еврозону упркос проблемима са којима се ова зона суочава.

Он је додао да ће Варшава испунити све услове за улазак у еврозону до 2015. године.