БиХ ће платити НАТО штету

БАЊА ЛУКА – Делегат СНСД у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Зоран Копривица сматра да је сасвим извјесно да ће БиХ исплатити одштету ако не буде инсистирала да НАТО преузме одговорност за накнаду штете коју је нанио у протеклом рату. Он је истакао да постоји и законска и морална и свака друга обавеза да штету, […]

понедељак, 31 августа, 2009 / 11:15

БАЊА ЛУКА – Делегат СНСД у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Зоран Копривица сматра да је сасвим извјесно да ће БиХ исплатити одштету ако не буде инсистирала да НАТО преузме одговорност за накнаду штете коју је нанио у протеклом рату.

Он је истакао да постоји и законска и морална и свака друга обавеза да штету, коју је НАТО причинио у протеклим ратним дешавањима, надокнади онима који су ту штету и претрпјели.

Копривица је рекао да у складу са одредбама Закона о облигационим односима, односно одредбама и принципима о одговорности за штету причињену трећем лицу одговара онај ко је причинио штету.

Он је истакао да је сигурно да се у предстојећем периоду могу очекивати одређени одштетни захтјеви лица која су од снага НАТО-а претрпјела штету, те додао да очекује да ће ових предмета бити и ако НАТО не буде регулисао такве штете.

Према ријечима Копривице, онда ће БиХ морати преузети одговорност за штету коју су претрпјели њени грађани, што значи да је могуће да ће платити ту одштету.

Копривица је нагласио да у оквиру предстојећих разговора о евроатлантским интеграцијама, односно интеграцијама у НАТО, треба поставити и питање у вези с одштетама насталим послије дјеловања НАТО снага.

Посланик ПДП-а у Представничком дому парламента БиХ Бранко Докић истакао је да ће БиХ, у случају да буде тужена вишим инстанцама, морати да сноси све трошкове ако то не буде учинио НАТО.

Посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирко Околић навео је да је сада немогуће одговорити на питање да ли ће НАТО сносити трошкове за оно што је урадио у БиХ.

Он је навео да би било реално тужити онога ко је нанио штету, али да је питање како би се то могло завршити.

Самостални посланик у Представничком дому парламента БиХ Момчило Новаковић оцијенио је да питање одштете зависи од тога ко је позвао НАТО.

"Ако је НАТО позван уз сагласност инситуција БиХ и, ако неко покрене спор против БиХ, сигурно ће га и добити. НАТО вјероватно неће хтјети да измири било какве одшетне захтјеве, тако да је вјероватно да би БиХ могла да преузме ову обавезу", рекао је Новаковић.Оставите одговор