Постоји већина за Динкићев закон о информисању

БЕОГРАД – Функционери Г17 плус, Демократске странке и Либерално демократске партије постигли договор да владин Предлог измена и допуна Закона о јавном информисању буде усвојен на сједници Скупштине Србије. ПУПС, међутим, од кога би могло да зависи усвајање закона, још није донио коначан став како ће гласати. Члан Предсједништва Г17 плус Влајко Сенић потврдио је […]

недеља, 30 августа, 2009 / 12:48

БЕОГРАД – Функционери Г17 плус, Демократске странке и Либерално демократске партије постигли договор да владин Предлог измена и допуна Закона о јавном информисању буде усвојен на сједници Скупштине Србије. ПУПС, међутим, од кога би могло да зависи усвајање закона, још није донио коначан став како ће гласати.

Члан Предсједништва Г17 плус Влајко Сенић потврдио је да је та странка са Демократском странком (ДС) и Либерално демократском партијом постигла договор да владин Предлог измена и допуна Закона о јавном информисању буде усвојен на сједници Скупштине Србије, у понедељак 31. августа.

"Договорено је да буде прихваћен амандман опозиције који предвиђа брисање одредбе о привременој обустави делатности оснивача медија, којима је рачун у блокади дуже од 90 дана.

"Додатним правним анализама утврђено је да ће тај проблем ефикасније бити решаван кроз примену стечајног законодавства", рекао је Сенић.

Претходно је ЛДП саопштила да је добила подршку предлагача измјена и допуна Закона о информисању за све примједбе и захтјеве усаглашене са Независним удружењем новинара Србије (НУНС) и Мисијом Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС).

Према Сенићу, члан приједлога закона који се односи на могућност преноса права власништва остаје у документу јер се њиме не спријечава продаја или пренос јавног гласила, већ се нови власник обавезује да солидарно одговара за све обавезе произашле из пословања тог медија.

Тренутна ситуација је, каже Сенић, таква да поједини медији избјегавају плаћање судских новчаних казни и других обавеза тако што фиктивно преносе власништво на нове компаније које оснивају па то питање мора бити ријешено.

"Г17 плус изражава задовољство чињеницом да је договор постигнут и да ће измене Закона о информисању бити усвојене, јер данас у пракси не постоје никакве санкције за поједине медије који спроводе карактерна убиства, објављују најтеже лажи, порнографију и шире говор мржње", навео је Сенић.

Сенић је поновио да Г17плус сматра да се овим измјенама Закона не уводи цензура и медијски мрак већ стварна одговорност и спроводиве санкције за велике лажи и клевете објављене у медијима.

Иако ЛДП тврди да ће закон проћи у понедељак, комбинаторика већине зависи и од присутног броја посланика, а уколико би свих 250 било присутно, могла би да зависи и од Партије уједињених пензионера Србије.

У тој странци кажу да су од почетка до данашњег дана досљедни у ставу, али остављају могућност да њихових пет посланика у понедељак подржи закон.

Функционер ПУПС Момо Чолаковић рекао је да ће се коначна одлука донијети у недељу на састанку најужег руководства партије.Оставите одговор