Безос не одустаје од изгубљеног посла са НАСА који је припао Илону Маску

Извршни директор Блу Ориџина Џеф Безос понудио је НАСА двије милијарде долара ако ова свемирска агенција преиспита одабир његове компаније за потписивање уговораа о мисији слијетања на Мјесец. Овај уговор изгубили су у априлу у корист Спејс Икс Илона Маска.

четвртак, 29 јула, 2021 / 00:15

"Блу Ориџин ће премостити мањак буџетских средстава (НАСА) одрицањем од свих плаћања у текућој и наредне двије владине фискалне године до 2 милијарде долара како би се програм одмах вратио на прави пут”, написао је Безос у отвореном писму НАСА-ином администратору Билу Нелсону. Заузврат, Безос жели да Блу Ориџин добије уговор с фиксном цијеном за изградњу свемирског брода за НАСА-ину мјесечеву мисију.

Свемирска агенција најавила је уговор раније ове године. У почетку се жељело да се најмање двије компаније из приватног сектора такмиче за учествовање у мисији, али је касније одлучило да се изабере једна фирма, уз образложење да су доступна средства ограничена, извјештава Ројтерс.

У априлу је НАСА склопила уговор са супарником Блу Ориџина, компанијом Спејс Икс Илона Маска, одобривши уговор од 2,9 милијарди долара за Спејс Икс цилиндрични брод Старшип. Блу Ориџин и компанија из војне индустрије Дajнетикс изгубили су понуду, а НАСА је изјавила да је Спејс Икс "најбољи избор за владу”.

Након што су изгубили посао од Спејс Икс, и Блу Ориџин и Дајнетикс поднијели су жалбу Канцеларији за одговорност америчке владе (ГАО) тврдећи да је НАСА-ин избор био неправедан. Усред правног изазова, НАСА је у мају морала обуставити рад на пројекту. У свом писму, Безос је даље упозорио да НАСА-ина мисија може бити одгођена и да ће бити скупља без конкуренције, преноси БизнисИнфо.

Блу Ориџин своју лунарну летјелицу назива Плавим Мјесецом, дизајнирајући је тако да подсјећа на култни Аполло модул који је 1969. године на површину Мјесеца довео Неила Армстронга и Бузза Алдрина.

"Створили смо систем за слијетање на Мјесец 21. вијека надахнут добро карактеризираном Аполо архитектуром – архитектуром с многим предностима. Једна од његових важних предности је што даје приоритет сигурности”, написао је Безос.

НАСА је рекла да је обавијештена о Безосовом писму, али је одбила дати коментар, извијестио је Ројтерс.Оставите одговор