Беванда: Повећати акцизе на лускуз

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда изјавио је да је против повећања стопе ПДВ-а, али да је апсолутно прихватљиво обезбјеђивање додатних прихода повећањем акцизе на луксуз. "Повећање стопе ПДВ-а неминовно би за собом повукло раст цијена, што на крају не би значило ништа. Људи би за исту количину новца куповали мање робе и буџети не […]

среда, 7 марта, 2012 / 08:12

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда изјавио је да је против повећања стопе ПДВ-а, али да је апсолутно прихватљиво обезбјеђивање додатних прихода повећањем акцизе на луксуз.

"Повећање стопе ПДВ-а неминовно би за собом повукло раст цијена, што на крају не би значило ништа. Људи би за исту количину новца куповали мање робе и буџети не би имали апсолутно никакву корист", рекао је Беванда "Гласу Српске", коментаришући тврдње министра финансија Федерације БиХ Анте Крајине да се озбиљно размишља о повећању стопе ПДВ-а, уколико изостане наставак аранжмана са Међународним монетарним фондом.

Беванда сматра да ни увођење диференциране стопе ПДВ-а није добро рјешење, јер је систем наплате најлакше направити на јединственој стопи, чиме се онемогућавају злоупотребе, додајући да умјесто пореског растерећења креирањем субвенција у буџетима треба омогућити заштиту социјалних категорија.

Он је додао да на нивоу БиХ не постоји проблем пуњења буџета, а да ентитети треба да се побрину да квалитетно покрију оно што су на расходовној страни уградили у буџете.

"Обезбјеђивање додатних прихода повећањем акцизе на луксуз је апсолутно прихватљиво. Ја сам страствени конзумент цигарета, али сам за то да оне буду скупље. Било је повећања акциза, али је и даље потребно радити на томе, јер је то прихватљив додатни извор прихода", истакао је Беванда.0 КОМЕНТАРА

  1. Коначно се неко сјетио луксузне робе! Ајде Беванда истјерај то до краја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *