Беванда: Повећати акцизе на лускуз

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда изјавио је да је против повећања стопе ПДВ-а, али да је апсолутно прихватљиво обезбјеђивање додатних прихода повећањем акцизе на луксуз. "Повећање стопе ПДВ-а неминовно би за собом повукло раст цијена, што на крају не би значило ништа. Људи би за исту количину новца куповали мање робе и буџети не […]

среда, 7 марта, 2012 / 08:12

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда изјавио је да је против повећања стопе ПДВ-а, али да је апсолутно прихватљиво обезбјеђивање додатних прихода повећањем акцизе на луксуз.

"Повећање стопе ПДВ-а неминовно би за собом повукло раст цијена, што на крају не би значило ништа. Људи би за исту количину новца куповали мање робе и буџети не би имали апсолутно никакву корист", рекао је Беванда "Гласу Српске", коментаришући тврдње министра финансија Федерације БиХ Анте Крајине да се озбиљно размишља о повећању стопе ПДВ-а, уколико изостане наставак аранжмана са Међународним монетарним фондом.

Беванда сматра да ни увођење диференциране стопе ПДВ-а није добро рјешење, јер је систем наплате најлакше направити на јединственој стопи, чиме се онемогућавају злоупотребе, додајући да умјесто пореског растерећења креирањем субвенција у буџетима треба омогућити заштиту социјалних категорија.

Он је додао да на нивоу БиХ не постоји проблем пуњења буџета, а да ентитети треба да се побрину да квалитетно покрију оно што су на расходовној страни уградили у буџете.

"Обезбјеђивање додатних прихода повећањем акцизе на луксуз је апсолутно прихватљиво. Ја сам страствени конзумент цигарета, али сам за то да оне буду скупље. Било је повећања акциза, али је и даље потребно радити на томе, јер је то прихватљив додатни извор прихода", истакао је Беванда.0 КОМЕНТАРА