Бесани заступници: Сабор у Загребу први пут засиједао цијелу ноћ

Заступници Хрватског сабора, први пут у новијој историји, провели су цијелу ноћ у пленарној сали у расправи која се наставила и током јутра. У времену Радована Караџића, а и данас, била је то честа појава у Српској.

петак, 2 марта, 2018 / 11:36

Наиме, владајућа коалиција на челу са ХДЗ-ом предлаже измјену Пословника, односно правила рада Сабора, са тезом како би се на тај начин допринијело квалитету, стручности и ефикасности саборских расправа.

Но, опозиционе странке, које су против такве измјене јер сматрају да би се њоме смањиле слободе и права заступника, користиле су сва могућа средства како би расправу учиниле апсурдном.

Опозициони посланици, којих су неки у Сабору од јуче од осам сати и 30 минута, намјерно су користили могућност коју им даје Пословник да након сваке расправе затраже паузу, тако да су разлози за паузе, које су на крају потрајале цијелу ноћ, биле од цијене банана па до ледених зима.

Због става како владајућа коалиција измјеном Пословника нарушава демократске стандарде рада у Сабору, опозиција је цијелу ноћ отезала како би се расправа о овој теми водила пријеподне, уз учешће медија и комплетне домаће јавности.

Измјенама које предлаже парламентарна већина уређују се реплике које се скраћују с два на један минут, а посланик би по тачки дневног реда могао реплицирати највише три пута. За злоуптребе повреде Пословника прописује се и говор у трајању од 30 секунди.